d-vitamin

Van egy vitamin, ami megduplázhatja a diéta eredményeit, ha normálisan szedjük

Számos vitamint és ásványi anyagot hoztak már összefüggésbe a fogyással. A magas D-vitamin-szint azonban a legtöbbször ott szerepel azokon a vitaminos listákon, amelyek segítik a súlyvesztést.

Azok az emberek, akiknek a szervezetében magasabb a D-vitamin szintje, fogyókúra esetén hajlamosabbak gyorsabban és többet fogyni – olvasható a PsyBlog cikkében.

A lap egy 2015-ben készített tanulmányt idézett, amelyben kimutatták, hogy a kalciumot és D-vitamin fogyasztása megduplázhatja a fogyás mértékét, és először mutatták ki, hogy a súlyvesztés a D-vitamin pótlásával kombinálva nagyobb hatással van a krónikus gyulladás csökkentésére, mint a fogyás önmagában.

A vizsgálatban 218 túlsúlyos nő vett részt, akiket nyomon követtek, miközben egy egy éven át tartó mozgás- és fogyókúrás programban figyelték meg őket.

A csoport fele napi 2000 NE D-vitamin-kiegészítőt szedett, míg a többiek placebót kapta.

A gyulladás biomarkereit a vizsgálat elején és végén mérték a kutatók, ezután összehasonlították változásokat a két csoport között. A vizsgálat végén valamennyi résztvevőnél csökkent a gyulladás szintje, függetlenül attól, hogy szedtek-e D-vitamint, „ami rávilágít a fogyás fontosságára a gyulladások csökkentésében”.

A gyulladás markereinek legjelentősebb csökkenése azonban azoknál volt, akik D-vitamint szedtek, és elvesztették kiindulási súlyuk 5-10 százalékát.

Meglepődtünk, amikor láttuk, hogy a D-vitamin csak azoknál a nőknél volt hatással a gyulladásos biomarkerre, akik legalább 5 százalékot veszítettek alapsúlyukból. Ez arra utal, hogy a D-vitamin fokozhatja a fogyás gyulladásra gyakorolt hatását.

mondta Catherine Duggan, a tanulmány vezető szerzője.

Gyulladás egyébként akkor következik be, amikor a szervezet kórokozóknak, például baktériumoknak vagy vírusoknak teszi ki magát, ami túlpörgeti az immunrendszert, amíg a „támadás” meg nem szűnik és a gyulladásos válasz enyhül.

A túlsúlyos vagy elhízott embereknek azonban állandóan jelen van a krónikus gyulladásos állapot. A gyulladásos válasz azért következik be, mert a zsírszövet folyamatosan citokineket termel, olyan molekulákat, amelyek általában csak rövid ideig vannak jelen, például, amikor a szervezet egy fertőzéssel küzd.


A figyelmetekbe ajánljuk