Tudatosan egészségesebbé tehetjük az otthoni munkavégzést

A bezártsággal és az otthonmaradással a 2020-as évünk talán nem a legegészségesebbek egyike. A halomra vásárolt gyorsfagyasztott pizzák, hosszú órák, amiket a kanapén töltöttünk, belefeledkezve kedvenc sorozatainkba.


Talán még a rutinként működő testmozgást is feladtuk, mivel egy időre még az edzőtermek jelentős része is bezárt. Mindezek mellett persze az sem meglepő, ha az egészséges étkezésre már nem tudtunk odafigyelni. Az igazság viszont az, hogy a világjárványtól függetlenül, az élet nem állt le, fontos tehát, hogy odafigyeljünk saját magunkra.

A jó hír, hogy manapság egyre könnyebb egészségesen táplálkozni és a folyamatos otthonról történő munkavégzésne sem kell feltétlenül károsnak lennie. Adunk néhány tippet, amivel könnyebbé tehető ez a furcsa időszak.

unsplash/bruce mars


  • Kellő mennyiségű alvás:

Ez az egyik legegészségesebb szokás, amit meg tudunk tenni magunkért: legalább 8 óra alvás. Ha hajlamosabbak vagyunk sokáig fennmaradni és túlórázni, akkor különösen fontos ennek betartása. A járványhelyzet előtt sokan edzéssel kezdték a napot, ám a megváltozott életritmus miatt ez többünknél kimaradt. Jól lehet ezt az időt a nap tervezésére használni, és időben felkelni, de ehhez fontos, hogy este tíz legyen a legkésőbb, amikor ágyba kerülünk.

  • Ki a szabadba, minél többször:

Otthonaink még a legkomfortosabb körülmények után is szűkössé válhatnak. Egyszerűen csak jót tesz a friss levegő, némi mozgás és egy kis napsugár. Amikor az ember kifejezetten sokat kényszerül beltéren eltölteni, nagyon jót tud tenni egy kis helyváltoztatás.

unsplash/ Simon English

  • Bölcsen beosztott szabadidő

Ha reggel 9-től délután 5-ig dolgozol és valóban nyolc órát dolgozol egy nap, akkor még mindig van nyolc órád, amit szabadon tölthetsz el. Ez összesen 40 óra szabadidő, a hétvégét pedig még nem is számoltuk bele. Mielőtt még a bezártság elkövetkezett volna, nem is gondoltuk volna, hogy ennyi szabadidőnk volt.

  • A hálószobán kívül hagyni a laptopot

Legyen akármilyen kicsi is a lakásunk, biztos találunk két, teljesen különálló lakrészt. Miért fontos ez? Mert a home office egyik legnagyobb átka, hogy mindig marad egy kis plusz idő a munkára. Ezt viszont nem szabad hagynunk. Napunk végeztével tegyük külön helyiségbe munkaeszözünket, így kisebb lesz a kísértés, hogy ránézzünk még egyszer emaileinkre.

Még több tipp az egészségesebb munka-élet egyensúlyhoz itt.

A figyelmetekbe ajánljuk