A tökfélék a legsokoldalúbban felhasználható zöldségek a konyhában. Készíthetünk belőle levest, salátákhoz adhatjuk, bepanírozhatjuk és kisüthetjük, de akár pürésíthetjük is. Annak ellenére, hogy a konyhában kaméleonként viselkedik, most az egyik legegyszerűbb felhasználást mutatjuk meg a vajtöknek, ami egy igazi őszi csemege.
Hozzávalók:
- 1 nagy vajtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál kóser só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál méz
- 1/4 teáskanál pirospaprika pehely (nem kötelező)
Olvasd el ezt is! Könnyű mégis laktató: sütőtökös tészta
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. A vajtököt hosszában vágjuk félbe, majd egy kanállal kaparjuk ki a magokat és az esetleges szálas részeket.
Hámozzuk le a héját zöldséghámozóval, ezután szeleteljük kisebb darabokra, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, és fűszerezzük 1 teáskanál kóser sóval és 1/2 teáskanál fekete borssal. Kézzel forgassuk össze, amíg jól beszívja.
Süssük a tököt, amíg aranybarna nem lesz és puha körülbelül 30 percig. Tegyük át a tököt egy nagyobb tálba. Egy serpenyőbe kanalazzunk 2 evőkanál sótlan vajat, 2 evőkanál mézet és 1/4 teáskanál pirospaprikapelyhet vagy kakukkfüvet, és közepes lángon főzzük. Kevergessük addig, amíg a vaj éppen csak megolvad, és a keverék sima lesz, kb. 1 percig. Öntsük a mézes-vajas keveréket a tökre, és óvatosan forgassuk meg, amíg mindkét oldalát jól bevonja.