Legyen szó kávéról, sütiről vagy épp krémlevesről, az október szinte kizárólag a sütőtökről szól. Rengeteg recepttel, tippel találkozunk ilyenkor. A hagyományoshoz képest azonban az alábbi leves tartogat egy plusz csavart, amellyel egy valóban maradandő és egyedi ízvilágot kaphatunk.
Krémes, ízletes és hideg őszi estéken lélekmelengető. Magáról a sütőtökkrémlevesről van szó, amely az egyik legfinomabb szezonális étel szeptember-október környékén. A rendkívül egészséges sütőtök finom fűszerezésére több opció létezik, egyik ilyen pedig – amelyre talán kevesen ismerünk – nem más, mint a népszerű indiai fűszer: a curry.
Ez is érdekelhet: Így készíts otthon egyszerűen vegán pumpkin spice lattét – recept!
Hozzávalók: (4 főre)
- 1 evőkanál kókuszolaj;
- pár gerezd vöröshagyma;
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva;
- 1 sütőtök meghámozva és feldarabolva;
- 1 csipet tengeri só + fekete bors (több is lehet ízlés szerint);
- 1 1/2 evőkanál currypor;
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj;
- 450 gramm kókusztej;
- 2 csésze zöldségleves (saját készítésű vagy bolti);
- 1-3 evőkanál cukor vagy egyéb édesítőszer.
Curry fűszer
Fotó: Andy Holmes/Unsplash
A fenti recept központi eleme a kókusztej és sárga currypor. Tálaláshoz, díszítéshez még előkészíthetünk tökmagot is.
Ezt is olvasd el! Az őszi receptek elengedhetetlen fogása: sütőtökkrém
Elkészítése:
Melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a hagymákat, amiket nagyjából 2 percig pirítsunk. Adjuk hozzá a sütőtököt és fűszerezzük meg sóval, borssal, curryporral és őrölt fahéjjal. Ezután fedjük le, és főzzük 4 percig, időnként megkeverve.
Adjuk hozzá a kókusztejet, a zöldséglevest, a cukrot. Esetleg további csípős íz érdekében csilivel is fűszerezhetjük. Közepes lángon forraljuk fel, majd kisebb hőfokon ledfedve főzzük 15 percig, vagy addig, amíg a sütőtök érezhetően meg nem puhul.
Használjunk ezek után mixert, amellyel magas fokozaton pürésíthetjük főztünket krémes állagúra. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá fűszereket, majd főzzük tovább még néhány percig közepes lángon. Ekkor már tálalásra készen is vagyunk: szórjuk meg tökmaggal, majd még friss állapotában kínáljunk is meg vele mindenkit. A megmaradt leves egyébként lefedve a hűtőszekrényben is eláll 3-4 napig, vagy akár még későbbi fogyasztásra a fagyasztóban is legfeljebb 1 hónapig tárolhatjuk.