Az ősz beköszöntével a sütőtök szezonja is elérkezett. Az ilyenkor nagy népszerűségnek örvendő pumpkin spice latte pedig tökéletes ital az őszi, bekuckózós napokra. Az alábbi házi recepttel továbbá úgy marad ízletes a sütőtökös kávénk, hogy zabtejjel készül, így pedig a vegán étrendet követők, valamint a tejfehérjére érzékenyek is szabadon fogyaszthatják.
Úgy találom, hogy a zabtej sokkal semlegesebb. Ezt használva több fűszert lehet kiérezni az italunkból
– ismertetiChayanin Pornsriniyom séfoktató az egyik legnépszerűbb növényi tej előnyeit.
Ez is érdekes lehet számodra: A 6 legegészségesebb tejféle a dietetikusok szerint
A több szempontból is egészséges zabtejet, és magát a fűszerkeveréket is érdemes otthon elkészítenünk az ősz slágeritalához. Így amellett, hogy tényleg ismerni fogjuk a hozzávalók minőségét, ízlésünk szerint alakíthatjuk is azok mennyiségét.
Zabtej elkészítése:
Fotó: Shutterstock
- 1/2 csésze zab;
- 1 datolya, kimagozva és apróra vágva;
- 1 csésze hideg desztillált víz.
Tegyük a zabtej összes hozzávalóját egy turmixgépbe, és 15 másodpercig turmixoljuk magas fokozaton. Majd egy finom szemű szűrő segítségével szűrjük le egy üvegbe, majd tegyük félre.
Ezt is olvasd el! Három egyszerű sütőtökös recept hideg őszi napokra
Fűszerkeverék elkészítése:
- 1 teáskanál őrölt fahéj;
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió;
- ¼ teáskanál friss gyömbér, reszelve;
- ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg;
- 1 teáskanál vanília kivonat;
- 1/2 csésze sütőtökpüré;
- 1/4 csésze juharszirup;
- 1/4 csésze víz.
A fűszerkeverék elkészítéséhez főzzük össze szerecsendiót, fahéjat, friss gyömbért, szegfűszeget, vaníliakivonatot, konzerv tökpürét, juharszirupot és vizet. Főzzük öt percig, majd szűrjük le.
Ezek után nincs más hátra, mint a zabtejet habosra felhabosítani, majd ráönteni a fűszerkeverékünkre. Befejezésül adjunk hozzá egy adag eszpresszó kávét, és kanalazzunk rá ízlés szerint tejhabot. Miután pedig megkóstoltuk ezt a házi változatot, nem is kell többé rohangálnunk a különböző kávézókba az őszi kedvencünkért.