tej üveg kancsókban
Fotó: Shutterstock

A 6 legegészségesebb tejféle a dietetikusok szerint

Nemrég a tej még csak a tehéntejet jelentette, manapság számos egyéb lehetőséget is találunk az élelmiszerboltokban − ki-ki megtalálhatja a leginkább neki valót.



Ráadásul úgy tűnik, szinte minden nap jelennek meg új termékek a tejpiacon. Valakinek az allergiája vagy intoleranciája miatt kell kerülnie bizonyos tejfajtákat, mások számára azonban a választás megterhelőnek tűnhet. Vajon jobb-e az egyik, mint a másik? Most 6 népszerű tejfajta tápanyagtartalmát elemezzük ki az Eating Well cikkének segítségével, hogy megtudd, melyik felel meg legjobban a céljaidnak.

Ez is érdekelhet: A GOMAD-diéta rejtélyei: tényleg meg lehet inni egyszerre ennyi tejet?

1. Tehéntej

A tehéntej az eredeti tej, ha úgy tetszik. Egyértelműen a legnépszerűbb, és olyan tápanyagokkal büszkélkedhet, amelyeket nehéz felülmúlni. Íme 1 csésze 2%-os tehéntej tápanyagtartalma:

  • 122 kalória
  • 8 g fehérje
  • 4 g zsír
  • 12 g szénhidrát
  • 12 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost
  • 309 mg kalcium (31% RDA)
  • 1,3 mcg B12-vitamin (54% RDA)
  • 390 mg kálium (9% RDA)

A tehéntej táplálkozási szempontból sok jóval kecsegtet. Tele van fehérjével, és bőséges szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkezik, így jól kiegészíti a napi üzemanyagot vagy az edzés utáni feltöltődést. Ráadásul remek kalcium- és a B12-vitamin forrás, amely jótékonyan hat az agyadra és segít az anyagcserédet a lehető legjobban működteti. Káliumban is gazdag is, és a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható tejet D-vitaminnal dúsítják, ami a kalcium felszívódását is segíti. Bár a cukortartalom magasnak tűnhet, a tejben lévő összes cukor a természetben előforduló laktózból származik.

2. Szójatej

sz\u00f3jatej poh\u00e1rban, sz\u00e9tsz\u00f3rt sz\u00f3jababbal

Fotó: Shutterstock

Ha növényi alapú étrendre vágysz, a szójatej egy népszerű tejalternatíva. Íme, 1 csésze sima, cukrozatlan szójatej tápanyagtartalma:

  • 92 kalória
  • 9 g fehérje
  • 5 g zsír
  • 3 g szénhidrát
  • 1 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost
  • 246 mg kalcium (25% RDA)
  • 386 mg kálium (9% RDA)
  • 1 mcg B12-vitamin (43% RDA)

A szójatej tápanyagprofilja hasonló a tehéntejéhez. Magas a fehérjetartalma és olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a B12-vitamin és a kálium. Szénhidráttartalma alacsonyabb, de az ízesített és édesített változatoké magasabb. A szója bizonyítottan hozzájárul a szív és az agy egészségének javításához is. Bár ellentmondásos téma, több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy ha nem ösztrogénre érzékeny rákos megbetegedésben szenvedsz, a szójafogyasztás nagyon kevés kockázatot jelent, sőt, bizonyos ráktípusok ellen még hasznos is lehet.

Hasonló témában: 5 árulkodó jel, hogy kalciumhiányban szenvedhetsz

3. Kókusztej

Bár gyakran használják a főzéshez, ivásra is alkalmas. Íme 1 csésze kókusztejes ital tápértéke:

  • 76 kalória: 76 kalória
  • 0,5 g fehérje
  • 5 g zsír
  • 2 g zsírsav
  • 7 g szénhidrát
  • 6 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 1,5 mcg B12-vitamin (62% RDA)
  • 2,4 mcg D-vitamin (15% RDA)

A mandulatejhez hasonlóan a kókusztejes italok egyes fajtáit B12-vitaminnal és D-vitaminnal dúsítják a tápanyagtartalom növelése érdekében. A kókusztej kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint más tejalternatíváké, és fehérjét sem tartalmaz. A kókuszdió magas zsírtartalma miatt azonban valamivel több zsírt tartalmaz, mint a tehéntej, és több telített zsírt, mint más növényi tejalternatívák. Emiatt a kókusztejet inkább ízesítő adalékként érdemes fogyasztani.

4. Mandulatej

mandulatej poh\u00e1rban, sz\u00e9tsz\u00f3rt mandul\u00e1kkal

Fotó: Shutterstock

Bár a mandula ropogós rágcsálnivalóként sem utolsó, a belőle készült tej az egyik legfinomabb. Íme 1 csésze cukrozatlan mandulatej tápanyagtartalma:

  • 39 kalória
  • 1 g fehérje
  • 3 g zsír
  • 3 g szénhidrát
  • 2 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 0 g rost
  • 482 mg kalcium (48% RDA)
  • 2,6 mcg D-vitamin (17% RDA)

A mandulatejet általában tápanyagokkal, például kalciummal és D-vitaminnal dúsítják, hogy növeljék tápértékét. Ráadásul ezek olyan tápanyagok, amelyekből a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők nehezen jutnak elegendő mennyiséghez. A mandulatej alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmú. Bár nem olyan laktató vagy tápláló, mint a tehéntej vagy a szójatej, mégis könnyű tejalternatívát jelent.

5. Zabtej

A zabtej gyorsan népszerűvé vált. Íme 1 csésze zabtej tápanyagtartalma:

  • 120 kalória
  • 2 g fehérje
  • 6,9 g zsír
  • 13 g szénhidrát
  • 6 g cukor
  • 0 g hozzáadott cukor
  • 2 g rost
  • 370 mg kalcium (37% RDA)
  • 370 mg kálium (9% RDA)
  • 1,28 mcg B12-vitamin (53% RDA)

Számos zabtej márka tápanyagokkal dúsított. A kalória-, zsír- és szénhidráttartalma hasonló a tehéntejéhez és a szójatejéhez. Fehérjetartalma kissé alacsonyabb, de magasabb, mint más tejalternatíváké. A zabtej egyik figyelemre méltó tulajdonsága, hogy csészénként 2 gramm rostot tartalmaz, ami hasznos lehet annak, aki megpróbálja növelni a táplálékbevitelét. Könnyen elkészíthetjük a saját zabtejünket is.

6. Rizstej

rizstej \u00fcvegben, sz\u00e9tsz\u00f3rt rizsszemekkel

Fotó: Shutterstock

A rizstej egy gabonaalapú ital, amelyet összekevernek és átszűrnek, hogy a tejhez hasonló célt szolgáljon. 1 csésze cukrozatlan rizstej tápértéke az alábbi:

113 kalória

0,7 g fehérje

2,3 g zsír

22 g szénhidrát

13 g cukor

0 g hozzáadott cukor

0 g rost

283 mg kalcium (28% RDA)

1,51 mcg B12-vitamin (63% RDA)

0,48 mg vas (2% RDA)

A rizstejet gyakran dúsítják tápanyagokkal, hogy megközelítse a tehéntej tápanyagtartalmát, például a kalciummal és a vassal. Bár fehérjetartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé vagy más tejalternatíváké, ez a tej- és diómentes ital magasabb szénhidráttartalmú, ami segíthet az aktivitás előtti energialöketet megadni.


A figyelmetekbe ajánljuk