Persze elsőre úgy tűnhet, hogy a gyömbérhámozás kérdése nem annyira fontos. De ha az időgazdálkodási szempontokat vesszük figyelembe, pláne a konyhában, akkor máris több embert érdekelhet a dolog.
Az internet hemzseg a „hogyan hámozd meg a gyömbért" kezdetű tartalmaktól, amikben általában még időtakarékos trükkökkel is találkozhatunk; arról nem is beszélve, hogy szinte minden recept, amelyikben gyömbért használnak, arra utasít minket, hogy hámozzuk meg a gyömbért.
A The Manual szerint viszont felesleges a friss gyömbért hámozni: először is, gyakorlatilag nincs érzékelhető ízbeli különbség a hámozott és a hámozatlan gyömbér között. Másodszor, a gyömbért lehetetlen pazarlásmentesen, mégis időtakarékosan meghámozni. Ha időt szánunk arra, hogy az összes kis gömböt megkerüljük, ahelyett, hogy letépnénk őket, az semmiképp nem egy hatékony időtöltés, a letépés pedig pazarlás. Lényegében csak veszteséget termelünk.
Harmadszor: nincs releváns bizonyíték arra, hogy a gyömbér héja ártalmas lenne. Sőt, a héj fogyasztásának előnyei is lehetnek, például tápanyagok és vitaminok formájában, hasonlóan más zöldségek héjához.
Ha pedig aggódunk a gyömbér héján lévő szennyeződések vagy baktériumok miatt, egy öblítés és egy tiszta kefével történő súrolás megszünteti ezeket az aggodalmakat is.
Shutterstock
Persze létezik kivétel.
Függetlenül attól, hogy a friss gyömbért apróra vágjuk vagy feldaraboljuk, a hámozással csak akkor kell foglalkozni, ha hosszú hetekig a fiókban tároltuk. Ilyenkor a gyömbér héja megereszt, ráncosodik, ami nem túl szép látvány.
Ha viszont mindenképp felhasználnánk a lejárt szavatosságú gyömbért, hámozzuk meg felhasználás előtt, hogy ne kerüljön kemény és rostos gyömbérhéj az ételbe. Az idősebb gyömbérbőr ráadásul véletlenszerű „hűtőszekrény-ízeket" vehet fel, ezért a meghámozásával lesz a legjobb esélyünk arra, hogy gyömbérízű ételt adjunk az ételehez.