4 élelmiszer, ami segíthet enyhíteni a szezonális allergia tüneteit

4 élelmiszer, ami segíthet enyhíteni a szezonális allergia tüneteit

Bár a szezonális allergia ellen felléphetünk vény nélkül kapható gyógyszerekkel is, de az életmódváltás is segíthet enyhíteni a makacs panaszokat. Bizonyos élelmiszereket érdemes az étrendünkbe való beilleszteni. A gyulladás csökkentésétől az immunrendszer erősítéséig számos olyan étrendi választás létezik, amely segíthet enyhíteni a szezonális allergiával járó tüneteket. Ezt a négy élelmiszert pedig érdemes kipróbálunk!


​1. Gyömbér

Unsplash

A kellemetlen allergiás tünetek sokszor gyulladásos problémákból erednek, mint például az orrjáratok, a szemek és a torok duzzanata és irritációja. A gyömbér pedig segíthet természetes módon csökkenteni ezeket a panaszokat.

A gyömbért évezredek óta használják természetes gyógyszerként, és számos egészségügyi probléma, például hányinger és ízületi fájdalom esetén is jacasolják. Az is bizonyított, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz. Most a szakértők pedig azt vizsgálják, hogy ezeket a vegyületek hogyan lehetnek hasznosak a szezonális allergia leküzdésében. Egy 2016-os állatkísérletben, a gyömbér elnyomta a gyulladáskeltő fehérjék termelődését az egerek vérében, ami az allergiás tünetek csökkenéséhez vezetett.

Ez is érdekelhet:Szenvedsz az allergiától? Egy hétköznapi ital jelentheti a megoldást

​2. Citrusfélék

Unsplash

Jól ismert házi praktika, hogy a C-vitamin megelőzi a megfázást, segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát, de az allergiások számára is előnyös lehet. A magas C-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása bizonyítottan csökkenti az allergiás tüneteket, a felső légutak irritációját, amit a virágzó növények pollenje okoz.

Az allergiaszezonban tehát bátran fogyasszunk magas C-vitamin tartalmú citrusféléket, például narancsot, grapefruitot, citromot és lime-ot.

3. Kurkuma

Unsplash

A kurkuma egy gyulladáscsökkentő erőmű. Hatóanyaga, a kurkumin, számos gyulladásos eredetű betegség tüneteinek csökkenésével hozható összefüggésbe, és segíthet az allergiás nátha okozta duzzanat és irritáció minimalizálásában.

Bár a kurkuma szezonális allergiára gyakorolt hatását még nem vizsgálták széles körben embereken, az állatkísérletek ígéretesnek mutatkoztak.

A kurkuma tabletta, tinktúra vagy tea formájában is bevehető, vagy természetesen ételekben is fogyasztható. Akár étrend-kiegészítőként szedünk kurkumát, akár a főzéshez használjuk, mindenképpen olyan terméket válasszunk, amelyben fekete bors vagy piperin van, de ajánlott párosítani a kurkumát fekete borssal.

​4. Lazac és más olajos halak

Unsplash

Egy kis lacaz távol tartja a tüsszögést? Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a halakból származó omega-3 zsírsavak erősíthetik az allergiával szembeni ellenállást, és még az asztmát is javíthatják.

Egy 2005-ös német tanulmány megállapította, hogy minél több eikozapentaénsav (EPA) zsírsav van az ember vérében, annál kisebb az allergiás érzékenység vagy szénanátha kockázata. Egy másik, újabb kutatás pedig kimutatta, hogy a zsírsavak segítettek csökkenteni a légutak szűkülését, amely az asztma és a szezonális allergia egyes eseteiben jelentkezik. Ezek az előnyök valószínűleg az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságaiból származnak.

A figyelmetekbe ajánljuk