Nem szabad túlzásba esni.
A gyömbér manapság az egyik legdivatosabb alapanyag. Keleti ételek fűszereként kezdte hódító útját, de ma már sokan beleteszik a hagyományos hétvégi húslevesbe vagy éppen a forralt borba is.
Jótékony egészségügyi hatásairól már könyvtárnyi szakirodalom született. A gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert (így több más dologgal együtt segíthet az utazási betegség megelőzésében), enyhíti a görcsöket, kordában tartja a koleszterinszintet és számos rák kóros sejtjeit pusztítja.
Alapvetően a gyömbér nyersen is fogyasztható, annál is inkább, mert melegítésre a gingerol csípős vegyület egy része elillan.
Akik azonban nem bírják a csípőset, azoknak érdemes feldolgozva enniük, és senkinek nem ajánlott a napi 50 grammnál több nyers gyömbér fogyasztania, mert az erős puffadáshoz, hasmenéshez, gyomorégéshez vezet.