fahéj egy tálban

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.


Fahéj

A fahéj népszerű fűszer, amely mindenféle receptben és pékáruban megtalálható. Egy fahéjaldehid nevű vegyületet tartalmaz, amely a fahéj gyógyhatásáért felelős. A fahéj erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít a gyulladások leküzdésében, és bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét és trigliceridszintjét, emellett pedig csökkenti a vércukor szintet.

Kurkuma

A kurkuma az a fűszer, amely a curry sárga színét adja. Számos gyógyhatású vegyületet tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin. A kurkumin figyelemre méltóan erős antioxidáns, amely segít az oxidatív károsodások leküzdésében, és fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimjeit. Ez pedig azért fontos, mert az oxidatív károsodást az öregedés és számos betegség mögött álló egyik legfontosabb mechanizmusnak tartják.

Cayenne-bors 

A Cayenne-bors kapszaicint tartalmaz, amely segít csökkenteni az étvágyat és fokozza a zsírégetést, emellett pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet.

Gyömbér

A gyömbér egy rendkívül népszerű fűszer, amely az alternatív gyógyászat egyik szupersztárja. A gyömbér képes elűzni hányingert, legyen szó reggeli rosszullétről, kemoterápiáról vagy akár tengeri betegség okozta hányingerről. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, és segíthet a fájdalomcsillapításban is.


(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk