Boldogkőváraljáról érkezik a legújabb magyar gin

Boldogkőváraljáról érkezik a legújabb magyar gin

A gin népszerűsége világszerte töretlen, az elmúlt években az egyik vezető italfajta lett. Magyarországon sincs ez másként: egyre több főzde lép a piacra magyar ginnel, amely könnyen megtalálja az utat a fogyasztók poharához. A legújabb szereplő a speakeasy bárok korszakát idéző névvel és palackkal hívja fel magára a figyelmet.Régi álom volt a saját gin

Mrs. Millicent - ezt a nevet kapta a prémium pálinkáiról ismert Bestillo főzdéjéből két év kísérletezés után kikerült magyar gin. Czakó Mónika, a Bestillo tulajdonostársa elárulta: már régóta szeretett volna saját gint, de nem volt könnyű rábeszélnie férjét és tulajdonostársát, Czakó Gábort, hogy a pálinka mellett egy új termékkel bővítsék a portfóliót.

"Viszont az izgalmas kísérletezés ígéretén túl az is segített a döntésben, hogy a téli időszakban is fontos, hogy leköthessük kapacitásainkat. A ginhez használt friss citrusok akkor elérhetőek, amikor a pálinkafőzés friss alapanyagai már nem; ezáltal folyamatosan alkothatunk."

Megszületett tehát a Mrs Millicent. Az újhullámos trendbe illeszkedő gin ízében nem a boróka dominál, hanem különböző fűszernövények, organikus citrusok és fűszerek friss, egyedi elegye bontakozik ki benne. Botanikai jellege miatt íze és illata önmagában is hangsúlyos.

Tisztán vagy koktélban?

Koktél-alapanyagként olyan kreációkhoz ajánlják, amelyekben egyedisége is érvényesülhet: ha gin-tonic készül belőle, akkor érdemes lágyabb, selymesebb tonikot választani hozzá. A szénsav, a jó behűtés, pár szem tasmán bors és némi friss gyömbér szintén kiemeli a gin karakteres aromáját.

De ki is volt Mrs Millicent?

A Mrs Millicent név sokak számára ismerős lehet, mert Szerb Antal "Utas és holdvilág" című regényének egyik karakterétől kölcsönözték. Miss Millicent Ingram egy gazdag amerikai fiatal nő, aki művészettörténetet tanul és tanulmányútra érkezett Európába. Ott találkozik a regény főhősével, Mihállyal. Fesztelen, lendületes, naiv és üdítő. A gint ebből a miliőből ragadták ki készítői. A történet elképzelt folytatása, hogy a kisasszony természetét nem megtagadva befejezi tanulmányait, megházasodik, és speakeasy bárokat nyit. Ezek a bárok még a szesztilalom idején voltak jellemzőek, csak a titkos jelszó ismeretében lehetett belépni, feltéve ha az őr arra érdemesnek ítélte meg az ajtó előtt állót.

Meghódíthatja a piacot?

A Mrs Millicent elsőként a Bortársaságnál volt kapható, mára már egyre több helyen - éttermekben, bárokban, boltokban - elérhető, így például a Budapest Airport duty free shopjában is. Külföldről is érkeztek megkeresések, így várhatóan megjelenik a nemzetközi piacon is.

A figyelmetekbe ajánljuk