Újabb nemzetközi arany a magyar Opera Ginnek
Fotó: operagin.com

Újabb nemzetközi arany a magyar Opera Ginnek

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. A szakma legrangosabb nemzetközi versenyének számító londoni IWSC-n kiemelkedően magas pontszámmal aranyat nyert az alig másfél éve piacra került Opera Gin Budapest.


A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőtte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest.

A valaha volt legmagasabb magyar pontszámmal

Fotó: Opera Gin

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr"-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges 100-ból a London Dry Gin kategória 4. legmagasabb pontszámát jelentő 96 pontot érte el. Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták:

Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.

Folyamatos terjeszkedés

A júliusban kihirdetett Global Spirits Masters aranya és a tavalyi Red Dot elismerés után tehát a legfontosabb nemzetközi szakmai versenyen szerzett éremmel is büszkélkedhet az Első Magyar Gin Manufaktúra.

„Noha a vendéglátóipart és a turizmust érő kihívások némileg felülírták az idei várakozásainkat, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen elismerésekkel kárpótol minket a sors. Amikor néhány éve elkezdtük a kísérletezést, hogy saját gint készítsünk, meg sem fordult a fejemben, hogy kiterjedt nemzetközi gin-gyűjteményem legértékesebb példányait utasítja majd maga mögé az IWSC versenyén"

– mondta az újabb díj kapcsán Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra alapító-társtulajdonosa.

A társaság az elmúlt hónapokban a lehetőségeket kihasználva folytatta hazai terjeszkedését: többek közt kizárólagos megállapodást kötöttek a Lupa-Beach-csel, önálló standot alakítottak ki a dunaparti Marriott Liz&Chain Bárjában, valamint a Haris Parkban, és az ország legismertebb bárjainak és éttermeinek itallapjain már saját névvel bukkan fel gin-alapú koktélok ajánlott összetevőjeként.

Emellett természetesen továbbra is népszerűek az újpesti főzdébe szervezett rendszeres látogatói programok. A díjak a külföldi forgalmazási megállapodásoknak is lendületet adnak, ezek közül kiemelhető a – palackokban mérve – ezres nagyságrendű izraeli megrendelés.

A figyelmetekbe ajánljuk