opera gin cover
Fotó: Opera Gin

Újabb lépés a világhír felé: aranyérmes a magyar gin

Tavaly debütált, és most már nemcsak a steampunk világot idéző arculatáért, de a palackban rejlő, természetes növényekkel és 11-féle fűszerrel készült párlatért is díjazták a magyar Opera Gint.

A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest. A magyar kézműves gin márka így már nemcsak a Red Dot elismerését kivívó arculatával büszkélkedhet: a szakmai díjjal elindulhat a világhír felé.

A Gin Masters 2020-on sűrű volt a mezőny, közel 200 nevezés érkezett. Az Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért" és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért" érdemelte ki a figyelmet.

A nagyközönségnek 2019 februárjában mutatkozott be az Opera Gin megálmodója és elkészítője, az Első Magyar Gin Manufaktúra. Újpest peremén, egy ipartelepen található hazánk első olyan szeszfőzdéje, mely kizárólagosan kézműves gint gyárt.

A helyiségben található gin lepárlót egy miskolci pálinkafőző-specialista cég alakította ki az egyedi elvárásoknak megfelelően. Az Opera Gin a neoreneszánsz stílusú Magyar Állami Operaházról kapta a nevét, mely Budapest egyik ékköve az Andrássy úton. A ginfőzdét alapító Dámosy Bálint családja több generáció óta él az Operaház közvetlen szomszédságában, és az épületre néző konyhájukban kísérleteztek először. Az ikonikus „dalszínházhoz" való kötődés, valamint a gin ízvilágát adó tizenegy fűszer gazdagsága indokolta az alkotók tudatos döntését, hogy szakítottak a minimál dizájn alapelveivel és nem féltek a kézműves gin kultúra műfajára egyébként is jellemző túldíszítettségtől – egy bátor döntés, ami tavaly ősszel nemzetközi Red Dot dizájn díjat is hozott az Opera Gin Budapestnek.

Látványos dizájn, aranyérmes beltartalom

opera gin aranyerem

Fotó: Opera Gin

„A kezdetek óta dédelgetett vágyunk, hogy egy szakmai díj pecsétjét feltehessük a palackunkra, és az díszítse az egyébként szintén díjnyertes címkénket. Azt azonban nem gondoltuk, hogy ez azt elismerést ilyen hamar elérjük. Óriási büszkeség ez a csapatnak. Ezúton gratulálok és egyben köszönöm is mindenkinek, hogy nem csak magunknak, hanem a hazai gin piacnak is dicsőséget hoztunk."

– nyilatkozta a márkaalapító, Dámosy Bálint a díj bejelentése kapcsán.

Mint az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt társtulajdonosa elmondta, telefonon értesítették a szakmai elismerésről. A szaklap szakmai vezetője külön gratulált Bálintnak, mivel személyében először beszélt telefonon közép-kelet európai győztessel a ginkategóriában.

A Gin Masters 2020 eredményeit a szokásoknak megfelelően elsőként a The Spirits Business magazinban teszik közzé, amely havi 13 ezer példányával, 76 országot átölelő globális jelenlétével garantálja, hogy a győztesek dicsősége világszerte eljusson a nemzetközi szakmai közönséghez.

Egy ilyen szakmai elismerés szinte garancia a nemzetközi piacra lépéshez, mely nem titkoltan célja az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt.-nek. A cég meg is tette már az első lépéseket a szomszédos országok felé, így Romániában már kapható is az Opera Gin Budapest, az izraeli kereskedelmi partnerrel is aláírásra került a szállítási szerződés, de több más forgalmazóval is tárgyalnak világszerte.

„Azt gondoljuk, hogy a Global Spirits Masters aranyérem felhelyezett minket a nemzetközi gin térképre, így azzal számolunk, hogy a közeljövőben több külföldi kereskedő is meg fog minket keresni. Azt is tudjuk viszont, hogy a díj, amellett, hogy elismerés, egyben kihívás is, ugyanis innentől komoly munka vár a csapatra".

A figyelmetekbe ajánljuk