kicsi rubik-kocka
Rubiks Brand Ltd

Bemutatták a világ legkisebb Rubik-kockáját

Nem is gondolnánk, mennyire népszerű Japánban a magyar bűvös kocka.


Szerdán bemutatták Japánban világ legkisebb Rubik-kockáját, melynek apropója, hogy 40 éves lett Rubik Ernő világhírű találmánya. A kockát egy japán high-tech cég készítette el, ami csupán körülbelül 2 gramm tömegű és az élei 9,9 milliméterek. Emellett egy 1600 bűvös kockából kirakott mozaik is látható, ami Rubik Ernőt ábrázolja.

Japánban különösen nagy hagyománya van a Rubik-kockának. Az elsők között jelent meg náluk 1980-ban, és hamar óriási sikert aratott az országban. Csak az első évben 4 millió darabot adtak el belőle, majd a kétezres évek közepén újra felfedezték maguknak agytornaként, és most a koronavírus alatt megint népszerűvé vált az otthon töltött időkben. Eddig 14 millió darabot adtak el az országban, a világon pedig több mint 100 milliót.

MTVA archív

A magyar nagykövetséggel közösen megnyitott kiállítás egészen november 9-ig megtekinthető. A kiállítás mellett egy online kampányt is hirdettek a szervezők, amelyben várják az ismert japán művészek Rubik-kocka által inspirált alkotásaikat. A cél az, hogy a japán emberek újra felfedezzék a magyar találmányt maguknak.

(LA Times)

A figyelmetekbe ajánljuk