Valóban csak a férfiak itala a pálinka? (x)
Hunap Studió – Kovács Apor

Valóban csak a férfiak itala a pálinka? (x)

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a minőségi pálinka. Az olcsóbb, gyengébb minőségű, aromás italoktól egyre többen fordulnak a prémium kategóriás, valódi gyümölcsből készült párlatok felé, hiszen szeretnének megismerkedni a minőségi pálinkák világával. De hogyan is alakul napjaink pálinka divatja? Erre válaszolt Nagy Árpád főzőmester, az Árpád Pálinka tulajdonosa.


Szeretjük a különleges ízeket

Hunap Studió – Kovács Apor

Sokszor hallottuk már a vicces megjegyzést, hogy „pálinkát főzni mindenből lehet”, ami persze korántsem igaz. Ám egy jó minőségű gyümölcs tökéletes alapanyaga lehet egy prémium párlatnak, így nem csoda, hogy az elmúlt években egyre különlegesebb italok jelentek meg a boltok polcain.

Nagy népszerűségnek örvend például a zamatos málnából készült pálinka, de különleges ízek kedvelői a birs- vagy a kökénypálinkát sem vetik meg. Azok pedig, akik valami igazán exkluzív ínyencségre vágynak, már kipróbálhatják a gyömbérből készült párlatot is, mely fűszeres ízével igazán intenzív és emlékezetes élményt kínál a prémium italok kedvelői számára.

De persze van, ami ennek ellenére is örök. Habár a divathóbortok jönnek-mennek és akadnak olyan ízek, melyek bizonyos időszakokban nagyobb népszerűségnek örvendenek, alapvetően elmondható, hogy a klasszikus gyümölcsízek továbbra is stabilan tartják magukat az élvonalban.

Rendkívül kedvelt a szilva- és a körtepálinka, de a barack és a cigánymeggy sincs lemaradva mögöttük.

Divat lett az ágyas

Napjainkban nagy divatja van a gyümölcságyon érlelt ágyas pálinkáknak is. Ennek oka nem más, mint a különlegesen édes, gyümölcsös ízélmény. Abban az esetben ugyanis, ha érett vagy aszalt gyümölcsöt teszünk a pálinkába, akkor az ital kioldja a gyümölcsben lévő aromaanyagokat és gyümölcscukrot, ezzel garantálva a tökéletes, erőteljes ízhatást.

Sokan azért is kedvelik őket, mert ágyas pálinkák magasabb alkoholtartalom mellett is képesek megőrizni a minőségi pálinkaélményhez szükséges íz- és illatjegyeket. Az Árpád Dupla Ágyas pálinkái kétféle pálinka házasításából készülnek, melyeket külön-külön gyümölcságyon érlelnek, legalább 12 hónapig.

A végeredmény egy színében, ízében és illatában is karakteres, erős, mégis gyümölcsös, prémium minőségű ital.

Hódítanak az Árpád különleges prémium párlatai

Hunap Studió – Kovács Apor

A legkedveltebb ízek évről évre változnak, de vannak örökérvényű klasszikusok is, mint a szilva- vagy a barackpálinka, de nyitottak a magyarok az új ízek felé.

A magyarok egyre inkább kezdik felfedezni a nemzeti italukban rejlő lehetőségeket, és egyre többen választják az olcsó, aromával ízesített italok helyett a valódi gyümölcsből készült, minőségi pálinkákat és párlatokat.

Ez pedig főként a főzőmesterek kitartó és kompromisszummentes munkájának köszönhető, valamint annak, hogy a különleges gyümölcsökből készülő pálinkák, párlatok képesek egyre szélesebb rétegeket megszólítani.

Valóban csak a férfiak itala a pálinka?

Hunap Studió – Kovács Apor

Ha a pálinkáról beszélünk, a legtöbben azonnal egy erős karakterisztikájú, férfias italra gondolnak. Bármilyen meglepő is azonban, a pálinka nem csak a férfiak kiváltsága lehet. Vannak olyan gyümölcspárlatok, melyeket tapasztalataink szerint a hölgyek is szívesebben fogyasztanak. Erre már a XIV. században is volt példa, hiszen ezekben az időkben a párlatokat gyógyszerként és szépítőszerként is használatosak voltak, és a hölgyek külsőleg valamint belsőleg is éltek szépítő valamint gyógyító hatásukkal.

Hunap Studió – Kovács Apor

Nos, manapság a hölgyek nagy kedvence az Árpád Piros Vilmos pálinka vagy a legújabb különlegesség az Árpád Mandarin Párlat.

Gondoljunk egy zamatos mandarinra. Összefut a nyál a szánkban, magunk előtt látjuk a mandarin sárga színét, ami melegséggel tölt el, és máris a tavasz első sugaraira gondolunk, ami lágyan simogatja az arcunkat. Az Árpád Prémium Mandarin Párlat üde, intenzív, miközben könnyed citrusok és fűszeres jegyek színezik. A párlat maga a harmónia megtestesítője, ami képes feldobni egy baráti összejövetelt, de akár egy magányos, unalmas délutánt is.

A figyelmetekbe ajánljuk