fűszerek

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.


A fűszereknek és gyógynövényeknek számos egészségügyi hatása ismert. Kayla Kirschner táplálkozási szakértő szerint a kutatások azt mutatják, hogy a fűszereknek erőteljes a gyulladáscsökkentő hatása. Ez fontos, mivel elmondása alapján a

krónikus gyulladás összefügg a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel, a rákkal

is többek között.

Emellett két új tanulmány is bizonyítja a fűszerek hatékonyságát.

Az egyik alapján a boltok polcain található szárított gyógynövények és fűszerek hozzáadása a receptekhez jótékony hatással bír a vérnyomásra, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

A kutatásban három csoportra osztották a résztvevőket. Az egyikben napi 0.5, a másodikban 3.3, a harmadikban 6.6 gramm fűszert fogyasztottak négy héten keresztül. A legmagasabb adagot elfogyasztók körében jelentősen csökkent a vérnyomás.

Egy másik kutatás emellett kimutatta, hogy a fűszerek hatására csökkent a koleszterinszint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében. Ebben a vizsgálatban a gyömbér, fahéj, kurkuma, valamint kurkumából készült táplálékkiegészítők hoztak létre változást a lipidprofilban.

A szakemberek tehát javasolják minél több fűszer hozzáadását az étrendhez. Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy kerüljük a cukorral és sóval kevert fűszereket, mivel ezek árthatnak is egészségünknek.

Termeszthetünk otthon is fűszereket, vagy vehetünk őket szárítva boltban is. Fűszeres táplálékkiegészítőt is fogyaszthatunk, ám érdemes kikérni háziorvosunk véleményét előtte.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk