Tésztát gyúró asszony

Illusztráció.

Már szinte sehol nem lehet kapni ezt a lángosszerű ételt, ami régen a falusiak kedvence volt

Kevés olyan étel van, ami annyira összeforrt volna a magyar gasztronómiával, mint a lángos. A forró olajban aranybarnára sült, kívül ropogós, belül puha finomság generációk kedvence; nem véletlen, hogy 2023-ban hivatalosan is hungarikummá választották. Elődjét, a lapótyát azonban már sokkal kevesebben ismerik, pedig a népies változatnak egyszerűbb és gyorsabb az elkészítése.


Ahogy változik az életmód és alakul az étkezési kultúra, egyre több falusi étel tűnik el a mindennapokból. Az egykor generációkon át öröklött, egyszerű alapanyagokból készült fogások ma már csak nosztalgikus emlékekben élnek tovább.

Pontosan ilyen a lángos elődja, a lapótya is, amely sajnos már nem kapható nagyobb üzletekben vagy éttermekben, hiszen nem része a mainstream étkezési kultúrának. Ha mégis ki akarnánk próbálni, akkor a kisebb vidéki piacokon érdemes körülnézni, de ha ott sem találunk, nincs más lehetőségünk, mint hogy magunk készítsük el a finomságot. Szerencsére néhány régi receptbőlakár ma is el tudjuk készíteni ezt a különlegességet – és a Drive előírásait követve remélhetőleg tökéletes lesz a végeredmény.

​Hozzávalók

  • 500 g búzafinomliszt
  • 1 dl aludttej (vagy joghurt, kefir)
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 dl langyos víz
  • némi sertészsír

Elkészítés

  • Először is a tésztát készítsük el: keverjük el a lisztet a sóval, a szódabikarbónával és az aludttejjel, majd a langyos vizet is öntsük hozzá. Ezután kezünkkel alulról felfelé dolgozva alaposan dagasszuk meg, és amikor elkészültünk, letakarva hagyjuk pihenni körülbelül 30 percig.
  • Pihentetés után a tésztát gyúrjuk téglalap formájúra, kenjük meg egy kevés zsírral, végül vágjuk nagyjából 3-4 centis szeletekre.
  • A kis csigákat fektessük az oldalukra, takarjuk le, és pihentessük további 20 percig.
  • A sütéshez először olvasszuk meg a zsírt a serpenyőben, majd lapítsuk ki a csigákat, és közepes lángon 2-3 perc alatt süssük aranybarnára őket. Ha mindent jól csináltunk, akkor a tésztában kisebb-nagyobb hólyagok keletkeznek sütés közben.

Figyelmedbe ajánljuk! Ismét csak egy magyar fogásnak sikerült bekerülnie a világ 100 legjobb étele közé

  • Végezetül csepegtessük le a lapótyákról a felesleges zsírt, fogyasztáshoz pedig a lángoshoz hasonlóan kenjük meg fokhagymával, tejföllel és rakjunk rá sajtot is, természetesen ízlés szerint. Ha pedig édes változatot kívánnánk, akkor lekvárral, mogyoróvajjal vagy porcukorral is tálalhatjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk