A Taste Atlas gasztronómiai magazin – ami elsősorban a különböző nemzetek konyháit vizsgálja – rendszeresen figyelemmel kíséri az olvasói véleményeket, melyek a legjobb ételeket helyezik fókuszba. A kutatómunka eredménye általában egy nagy volumenű, a világ minden táját magában foglaló rangsor, amiből aztán kedvükre szemezgethetnek a különleges fogásokat kedvelők.
Még a nagy utazóknak is óriási kihívást jelent világunk összes tájának hagyományos ételeit végig kóstolni. A magazin TOP100-as összeállítása éppen ezért rendkívül hasznos tud lenni azok számára, akik szeretnék bővíteni ismeretüket a gasztronómiai fogások tekintetében. Általános műveltség – gasztronómiai szinten.
A szerkesztőknek és olvasóknak elég nagy falat volt a gyűjtés: a portálon a több mint 11 ezer nemzeti étel mellett külön rendszerezték az alapanyagokat és az éttermeket is. Így jutottak egy 6500 helyi alapanyagot és 24 ezer éttermet felsorakoztató lista összeállítására.
Melyik ország étele vezeti a rangsort?
Kolumbia lett a győztes a lechona nevű ünnepi fogásával: ez az étel egy zöldségekkel töltött, gazdagon fűszerezett malac, mely hosszú órák alatt készül el, és érdekessége, hogy egyben kerül az asztalokra – olvasható a Drive oldalán.
Ezt is olvasd el! A gulyáslevesről tartott gyorstalpalót milliós követőtáborának a Youtube egyik leghíresebb gasztrotörténésze
Kolumbiai lechona.
Fotó: Shutterstock
A második helyezett talán senkit nem fog meglepni: az egyedi, semmihez sem hasonlítható nápolyi pizza biztosan áll a dobogón. A harmadik legjobb étel Brazíliából került ki: a picanha egy ízletes marhahúsrész – leginkább a hátszínhez hasonlítható.
A listán szereplő magyar étel pedig nem más, mint a híres húsleves, ami nemcsak a vasárnapi asztalok kötelező eleme, de a megfázásos betegségek elleni varázsszer is – ez a 77. helyet foglalta el.
Figyelmedbe ajánljuk! Senkit nem fog meglepni, hol kapjuk a világ legjobb pizzáját
De lássuk összesítve a top 10-et:
- Lechona – Kolumbia (töltött malachús)
- Nápolyi pizza – Olaszország
- Picanha – Brazília (hátszín felső része)
- Rechta – Algéria (tésztaétel hússal és zöldségekkel)
- Phanaeng Curry – Thaiföld (sűrű, húsos, vöröscurrys étel)
- Asado – Argentína (szabadtéren grillezett húsétel)
- Çökertme kebabı – Törökország (különleges összetevőkben pácolt, borjúhúsos kebab)
- Rawon – Indonézia (sötét színű, feketediós marhahúsleves)
- Cağ kebabı – Törökország (fél napig pácolt, függőlegesen egymásra rakott, füstölt bárányszeletes kebab)
- Tibs – Etiópia (zöldséges húsétel)