sajtok
Shutterstock

Imádod a sajtokat? Európa 5 legjobb úti célja, ha sajtokról van szó

Európa a sajtok rajongóinak középpontja. Itt található a világ leghíresebb fajtáinak többsége, így a kontinenst bejárva könnyedén találhatunk magunknak kedvenc „sajtfővárost". Mutatunk 5 helyszínt, amit nem érdemes kihagyni, ha a közelben járunk, és rajongunk a sajtokért.

Parma, Olaszország

Shutterstock

A gasztronómiai egyik értékes régiója az észak-olaszországi Emilia-Romagna. Ezen belül is itt található Parma városának egyik legismertebb exportcikke a Parmigiano Reggiano, ismertebb nevén a parmezán sajt.

Érdemes egy gyárlátogatást beiktatni, ahol megismerkedhetünk a kemény, érlelt és ízgazdag sajt előállításának folyamatával. Az olasz éttermek étlapjai bővelkednek benne, és még egy egész múzeumot is szenteltek az ínyencségnek.

Ez is érdekelhet: Lárvával töltött sajt és mérgező cápa – Európa legabszurdabb ételei

Gouda, Hollandia

Gouda sajt

Shutterstock

A névadó sajtjáról híres Gouda a hollandiai sajtvölgyben található – egy olyan régió, ahol lényegében minden a sajtról szól, a sajtturisták egyik kedvenc helye.

A városban a múzeumok mellett – ahol betekinthetünk a sajt előállításának és érlelésének folyamatába – a sajtokkal kapcsolatos emlékművek találhatók, de rengeteg sajtrendezvény is van a környéken.

Nem érdemes kihagyni a kereskedőkkel teli, élénk, hagyományos sajtpiacokat sem, ahol rengeteg sajtmintát kóstolhatunk meg, hogy aztán a kedvencünket végül hazavigyük.

Emmental, Svájc

Shutterstock

Svájc idilli Emmental-völgye ugyan meseszép alpesi kilátással rendelkezik, de talán a legtöbben az ementáli sajt hazájaként ismerik. A sok esetben csak egyszerűen svájci sajtként ismert ementáli miatt érdemes a völgybe látogatni, ahol megnézhetjük, hogyan készül pontosan a sajt, és miért is van rajta annyi lyuk.

De lehetőség van arra is, hogy egy szakember segítségével mi magunk is kipróbáljuk a sajtkészítés mesterségét, ami után egy kis kóstolót is kapunk.

Asztúria, Spanyolország

Cabrales sajt

Shutterstock

A Spanyolország északi partvidékén fekvő Asztúria régiót País de Quesos, azaz a sajtok földje néven ismerik. Több mint 50 különböző fajtát állítanak elő, köztük a füstös gamonéu és az erős és fűszeres kék cabrales sajtot.

A Cabrales sajtútvonal mentén meglátogathatjuk a tejtermelőket, felfedezhetjük az Asiego városában található aromás mészkőbarlangokat, ahol a sajtokat tárolják és érlelik, és meglátogathatjuk a sajtgyárakat is.

Olvasd el ezt is! A világon csupán két ember ismeri a világ legdrágább sajtjának receptjét

Camembert, Franciaország

Shutterstock

Az észak-franciaországi Normandiában található Camembert települése a sajtok szerelmeseinek egyik leghíresebb célpontja, köszönhetően a lágy és krémes sajtjának, a camembertnek.

A gyönyörű táj mellett a Maison du Camembert-ben megnézhetjük, hogyan készül a világ egyik legnépszerűbb sajtja, de kötelező útvonal a Durand nevű sajtüzlet is, ami az utolsó tejgazdaság, ahol még mindig hagyományos módszerekkel készítik a camembert sajtot.


A figyelmetekbe ajánljuk