szamársajt

A világon csupán két ember ismeri a világ legdrágább sajtjának receptjét

Több szempontból is különleges sajtról van szó. A Földön egyetlen helyen készítik szamártejből, mellette pedig elképesztően drága – de mégsem a legjövedelmezőbb árucikk.

A világ legdrágább sajtja az úgynevezett pule szamársajt, amelynek kilónkénti ára nagyjából 1322 dollár, átszámítva több mint 396 ezer forint körül mozog – írja a Haszon.

A vaskos ár mögött az elkészítési folyamatok különlegessége és bonyolultsága áll. Ráadásul egyedüli Szerbiában készítik, ott is kizárólag a Zasavica Különleges Természetvédelmi Területen.

Ezt Slobodan Simić 24 évvel ezelőtt alapította azzal a céllal, hogy megmentse a különleges balkáni szamarakat, amelyek egyedszáma akkoriban az ezret sem érte el. Simić tervei között eleinte nem szerepelt a szamársajt-készítés, de ez megváltozott, amikor a farmja már több mint 200 állatnak adott otthont, és egyre több tej halmozódott fel a farmon, Logikus volt, hogy hasznosítsák az értékes alapanyagot.

De miért ilyen drága?

szam\u00e1rfej\u00e9s

Getty Images

Beszédes, hogy egyetlen kiló pule sajthoz közel 24,6 liter szamártej szükséges. Ez a mennyiség két és félszer több, mint amennyit egy mozzarella sajt elkészítése igényel.

A Haszon cikkéből kiderül, Simić farmján nagyjából 250 szamár található, de közülük átlagosan csupán 20 jószág tejelő, és azok sem adnak egyszerre túl sokat. Egy szamár naponta körülbelül 3,7 liter tejet ad.

Összehasonlításképp, egy tehén 24 óra alatt akár 57 liter tejet is képes.

A tehenekhez hasonlóan a szamarak is csak akkor tejelnek, ha életet adtak a kicsinyüknek. Egy szamár vemhessége egy évig és két hétig tart. Amint lefialt, további három hónapot kell várni, amíg a kicsi megerősödik az anyatejtől.

Ekkortól indulhat a fejés. Simić kifejtette, hogy a szamarak teljesen másképp tejelnek, mint a tehenek. Ha csak egy csepp tej is az anyában marad, akkor leáll a termeléssel. Éppen ezért a gépi fejés nem járható út, így naponta három alkalommal kézzel csapolják le az állatokat. A szamarak hat hónapig tejelnek, utána újabb közel másfél évet kell várni a következő fejésre.

A szamársajt további különlegessége az elkészítésének módjában rejlik, amelyet Slobodan Simić-en kívül a világon csak egyetlen másik ember ismer. A szamártej ugyanis kevesebb zsírt és kazeint tartalmaz, így az alvadási folyamat is bonyolultabb. A sajt elkészítéséhez kecsketej és egy speciális baktérium-koktél is szükséges.

Simić elmondása szerint, a világon már számos szakértő próbálkozott a szamársajt elkészítésével, de ezidáig rajtuk kívül senkinek sem sikerült. Pedig a pule bármilyen szamár tejéből elkészíthető.

Hiába drága, nem a legjövedelmezőbb 

A zasavicai farm évente 50-70 kilogrammnyi szamársajtot állít elő. Simić viszont ennek csupán a harmadát tudja értékesíteni.

Ennek oka pedig, hogy a világ számos részén legálisan nem lehet hozzájutni a különleges termékhez. A szamártejet forralás nélkül, frissen fogyasztják és hasznosítják, a pasztőrözetlen tej azonban sok helyen, egyebek között az EU-ban sem forgalmazható.

Simić szerint a pasztőrözéssel minden értékes alkotóelem kiveszne a tejből, és így értéktelenné válna.

A figyelmetekbe ajánljuk