rohadt sajt
Shutterstock

Casu marzu

Lárvával töltött sajt és mérgező cápa – Európa legabszurdabb ételei

Európai klasszikusok kicsit másképp.

Ha Európában utazunk, keressük a legfelkapottabb nemzeti ételeket. Pedig a kontinensen nem csak a jól ismert klasszikusok találhatóak. A Vince szedte össze Európa legbizarrabb, és sokszor leggusztustalanabb ételeit.

Surströmming

Shutterstock

A svédek azt javasolják, hogy a savanyított heringet tartalmazó konzervdobozt csak a víz alatt nyissák ki, mivel szörnyű szaga van.

A halat hetekig erjesztik, majd a folyamat tovább folytatódik a szupermarket polcain pihenő konzervdobozokban, amik emiatt láthatóan eldeformálódnak.

Egyes légitársaságok a robbanásveszély miatt betiltották a surströmming repülőgépeken történő szállítását is.

Hákarl

Shutterstock

A grönlandi cápák akár 400 évig is élhetnek. Kivétel, ha hákarlként tányérra kerülnek.

A cápa húsa frissen mérgező, de erjedés után ehetővé válik. A világ egyik legrosszabb ízű ételéről van szó: gumiszerű állaga és ammóniához hasonló íze van.

Ettől függetlenül Izlandon igazi ínyencségnek számít.

Bikahere

Valódi közép-európai „ínyencség". Volt, amikor itthon is elterjedtnek számított, a „hentesek eledelének" is nevezték, mivel előszeretettel fogyasztottak a bikaherét. Napjainkban már inkább ínyencségnek számít, ami miatt csak nagyon ritkán lehet éttermekben megkóstolni.

Pedig kár érte: a leírások alapján kellemes állagú, finom diós ízvilággal rendelkezik.

4. Labskaus

Shutterstock

Az észak-németországi tengerész ételnek az összetevői teljesen hétköznapiak: burgonya, cékla, hús és hal.

Az alapanyagokat azonban ledarálják, így a végeredmény már nem túl étvágygerjesztő sokak számára. Ezért is rejtik a Labskaust gyakran tükörtojás alá.

Na de miért kell ledarálni az összetevőket? A Labskaust nagyjából a 16. században találtak fel, és mivel egy tengerész fogásról van szó, a matrózok a vitaminhiány miatt elvesztett a fogaikkal csak a pépesített ételt tudtak megenni .

5. Casu marzu

Shutterstock

A lista legvégén az egyik legdurvább európai étel, a casu marzu.

Az olaszországi Szardínia szigetén található különlegességet „rohadt sajtnak" is szokták nevezik.

A készítési folyamat során meleg, nedves helyre teszik a sajtot, hogy a legyek petéket rakjanak le benne. A kukacok aztán elkezdik átrágni magukat a juhsajton, aminek végül puhább textúrája és erős aromája lesz.

A sajtot aztán lehűtik, hogy a kukacok elpusztuljanak. A lárvák azonban túlélhetik a hűtést és a sajt elfogyasztását is, ez pedig úgynevezett légynyüvességet okozhat az embereknél, ami perforációt (átlyukadás) eredményez a belekben. Bár a bizarr finomság hivatalosan betiltott az EU-ban, sok szardíniai nem akar lemondani róla


A figyelmetekbe ajánljuk