soup with vegetable beside chopsticks and glass of water

Ami nekünk meggy, az másnak uborka: 6 hideg leves a világ különböző tájairól

Íme hat fantasztikus hideg leves a világ minden tájáról, ami nem gazpacho - mert a gazpachón kívül más hideg levesek is vannak!


1. Mul Naengmyeon (Dél-Korea)

Ez a koreai étel egy olyan hideg leves, amelyet jéggel tálalnak. Híres az ízek egyensúlyáról, a hajdinatésztáról, a fűszeres uborkáról, az édes ázsiai körtről és a fanyar ecetről. De a legjobb benne, hogy mindenki pontosan azt adhat hozzá, amit szeret, a többit meg simán kihagyhatja. Tökéletes a válogatós evők számára, akik a tűzhelyen szeretnének Koreába utazni!

2. Rozskenyérleves házi rebarbarás mazsolával (Izland)

Kenyérrel készült leves, ami sűrű, rozsos, és éppen elég furcsa ahhoz, hogy különleges élmény legyen. A Brauðsúpadc-t hagyományosan forrón tálalják, de hidegen is nagyon érdekes. Készíthetjük sütőben, vagy - ha szuper meleg van ott, ahol élünk - szó szerint a napon is száríthatjuk.

3. Savanykás rebarbara leves (Izland)

Ha már rebarbara, ez a leves talán a rebarbara és a limonádé szerelemgyereke. A püré szikrázóan fanyar, amit egy csipetnyi édességgel egészít ki. Szeretnéd, ha a jó dolog még jobb lenne? Tegyél minden tál tetejére egy lágy kanál tejszínhabot.

4. Kókusz-mangó leves (Guyana)

Egyszerűen pürésítsd a friss mangót kókusztejjel, joghurttal és mézzel, amíg szaténsima nem lesz, aztán a tetejére kókuszreszeléket teszel. Nagyjából 10 perc alatt meg is lehet csinálni. Szóval egyszerű és tökéletes forró nyári délutánokhoz.

5. Hűtött meggyleves (Magyarország)

Természetesen akad nekünk, magyaroknak is olyan kiváló hideg levesünk, ami nem gazpacho, ez pedig a meggyleves, amire büszkék lehetünk. Persze van egy dolog, amitől igazán magyar lesz egy meggyleves. Használhatsz friss cseresznyét vagy üveges cseresznyét is - de mindenképpen tejföllel csináld!

6. Hűtött uborkaleves - (Bulgária)

A tarator kellemes meglepetés friss uborkával, meg joghurttal és egy kis kaporral. Népszerű és kedvelt Kelet-Európa nagy részén, de persze Bulgáriában a legjobb. Mindent egybevetve, egy nagyszerű étel, ami nagy büszkesége a bolgároknak, teljes joggal.

(Forrás: Global Table Adventure)

A figyelmetekbe ajánljuk