A légylárva után újabb hernyóról állapították meg, hogy emberi fogyasztásra alkalmas: a lisztbogár pondrója nemcsak, hogy magas fehérjetartalma miatt remek tápanyag, de környezeti és gazdasági előnyökkel is jár a fogyasztása.


Még tavaly november végén írtunk arról, hogy az Ausztráliában található Queensland Egyetem szakemberei megállapították: magas fehérje, kalcium és cinktartalma miatt a fekete katonalégy lárvái jelenthetik jövőnk táplálékát.

Két hónap se telt bele, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egészben és por formájában is emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt meg egy másik pondró fajtát, a lisztbogár lárváját, miután a hivatalnál kérelmezték a hernyóból készült élelmiszerek uniós engedélyezését.

Az ügynökség véleménye szerint a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

„Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek"

– fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós hatóság.

A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ugyanis tenyésztésük kevesebb takarmányt igényel, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak pedig növelhetik az élelmezésbiztonságot.

Az, hogy a jövőben valóban készülnek-e majd ilyen élelmiszerek, az Európai Bizottság és az EU tagállamainak döntésén múlik. Az EFSA további tizennégy fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználásra való alkalmasságát is vizsgálja.

via MTI

Friss

Három táncos film, amit látni kell!

Ha minden jól alakul, nyáron akár már ismét bulizhatunk. Ehhez persze nem árt, ha időben elkezdjük újra begyakorolni egykor már jól bevált mozdulatainkat. Ha pedig megkopott emlékeinkből csak nehezen tudnánk visszaidézni, mikkel váltunk a táncparkett ördögeivé, nézzünk meg gyorsan pár táncos filmet, azok majd ellátnak minket elég ihlettel. Mutatunk is gyorsan hármat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk