fekete katonalégy lárva gömb emberi kéz rovarok

Magas fehérje, kalcium és cinktartalma miatt a fekete katonalégy lárvái jelenthetik jövőnk táplálékát. A kutatók szerint ennek elterjedése fenntarthatóbb és egészségesebb alternatívát jelentene.


Az utóbbi időben több helyen is találkozhattunk a témával, ugyanis a hosszútávon tarthatatlan emberi túlfogyasztás okozta környezetszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt. A tudósok így napról napra keresik az olyan alternatívákat, amelyek elegendő táplálékforrást jelenthetnek, mégsem veszélyeztetik Földünket.

Legutóbb a fekete katonalégy került ausztrál kutatók célkeresztjébe. A Queensland Egyetem szakemberei megállapították, hogy a rovarnak magasabb a cinktartalma, mint a húsé, több benne a kalcium, mint a tejben, ráadásul kevesebb, mint 5 ezer négyzetméteren tenyésztett lárva több fehérjét tartalmaz, mint 12 millió négyzetméteren nevelt szarvasmarha vagy 520 ezer négyzetméternyi szója.

Az egyébként hulladékot fogyasztó fekete katonalegyet állateledelként már hasznosítják. A kutatók szerint a nyugati emberek rovarevését csakis az akadályozza meg, hogy sokan nem tekintenek rá élelmiszerként, nem mellesleg undorodnak tőlük. Ugyanakkor az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a rovarok jelenleg is 2 milliárd ember étrendjének szerves részét képezik a Földön.

via Science Daily

A figyelmetekbe ajánljuk