A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget – legutóbb pedig a legjobb magyar ételeket vették górcső alá.
A Taste Atlas adatbázisában több mint 10 ezer étel és ital található meg, ráadásul az összeset egy térképre is tették a lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják a tételeket különböző kategóriák szerint, valamint egy egytől ötig tartó skálán.
Ez is érdekelhet: Ez lehetett a legelső írott magyar recept és szakácskönyv
A külföldi turisták többnyire elégedettek a magyar konyhával – van azonban néhány recept, amelyekkel ki lehetne őket kergetni a világból. A legkevésbé kedvelt magyar étel a szavazók véleménye szerint ötből átlagosan 3,1 csillagot tudott begyűjteni, most pedig a Drive Magazine bemutatta a legsikeresebb hazai fogásainkat.
Legvégül egy 45 fogásból álló ranglista lett, amiben olyan ételek szerepelnek, mint a bejgli, a szaloncukor és a vadas.
A győztes pedig nem egy konkrét fogás, hanem egy élelmiszer lett, a csabai kolbász. Ez az élelmiszerünk a maximális 5 pontból átlag 4,5 pontot kapott a szavazóktól.
Olvasd el ezt is! A street food magyar történelme a Városligethez köthető
Az alábbit írják a csabai kolbász ismertetőjében:
Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kg-ot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd paprikával, fokhagymával, köménnyel és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.