A külföldi turisták többnyire elégedettek a magyar konyhával – van azonban néhány recept, amelyekkel ki lehetne őket kergetni a világból.
A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget. A honlapon receptek és étteremkritikák mellett különböző rangsorokat is találunk, melyeket a turisták értékelése alapján állítanak össze.
Nem lehet azt állítani, hogy a szakportál olvasói elfogultak lennének hazánkkal szemben: egy tavalyi rangsorban a magyar konyhát hozták ki a világ 21. legjobbjának.
Egy összeállításuk azonban garantáltan borzolni fogja a kedélyeket, sorrendbe állították ugyanis a legrosszabb magyar ételeket.
A lista – melyről a Drive adott hírt – ugyanis tele van itthon népszerűnek számító fogásokkal.
Az első helyen rögtön sokunk gyermekkori kedvence, a mákos tészta szerepel. Való igaz, hogy nem egy nehezen elkészíthető, kifinomult fogásról van szó, de a legtöbb magyar mégis odavan érte. A külföldiek azonban már kevésbé: 3,1 pontra értékelték a lehetséges 5-ből.
Ez is érdekelhet: 4 gyakori tévhit az „egészséges" étrendről, amit érdemes elfelejteni
Ugyanennyi pontot kapott a másik két dobogós, a krumplileves és a pacalpörkölt is. Ezek igazi „magyaros” ételek, így azt hihetnénk, hogy az idelátogatók is értékelik az autentikus ízélményt – ez azonban nincs így.
A negyedik helyen ugyancsak egy gyerekkori kedvenc, a rakott palacsinta szerepel, melyet egy hagyományos karácsonyi fogás, a borleves követ.
Tetszőlegesen válogathatnánk a további helyezettek közül, de érdemes mindenkinek személyesen is átböngészni a listát. Az mondjuk tényleg nehezen érthető, hogy mi kivetnivalót találnak a turisták olyan, eddig közkedveltnek hitt ételeinkben, mint a meggyleves (21.), a mákos bejgli (25.) vagy a kalács (27.).
Olyan hagyományos turistacsalogatók is felkerültek a listára, mint a halászlé (36.) vagy a töltött káposzta (37.).
Igaz, ez utóbbiaknak már nem is olyan rossz a pontszáma.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: A szervezetünk is megköszöni, ha ebből a zöldségből fagyasztottat veszünk friss helyett
Annak is utánajártunk, mely fogásaink nyerték el legjobban a külföldiek tetszését. Úgy látszik, többségében nem vegetáriánus turisták járnak hazánkba, ugyanis a következő három étel sajátította ki a dobogót: a csabai kolbász (4,5 pont), a szegedi szalámi (4,5) és a húsleves (4,4).