A zöldségek és gyümölcsök esetében természetesen akkor járunk el a legjobban, ha frissen szerezzük be őket, van azonban egy disznóparajféle, amelynek fagyasztott verziója különösen jó hatással lehet a szervezetünkre. Hogy miért? Mert négyszer annyi C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz, mint a friss.
Bár a spenót rendkívül egészséges parajféle, nem árt tudni, hogy aratását követően szinte azonnal bomlásnak indul benne minden tápányag.
Ezt is olvasd el! Friss kontra fagyasztott – mikor érdemes a mirelit zöldséget vásárolni?
Ráadásul a spenót általában rengeteg utat megtesz, mire megérkezik hozzánk: a termőföldekről először a feldolgozóüzemekbe, majd onnan a boltok polcaira, végül pedig a hűtőszekrényünkbe kerül. Egy ilyen zöldségnél, amit ennyire gyors tápanyagromlás jellemez, ez rengeteg idő.
A spenót folsavtartalma végül annyira lecsökken, hogy a friss verziónál az is jobb, ha a fagyasztottat vesszük.
Fotó: Louis Hansel/Unsplash
Ez annak köszönhető, hogy a fagyasztott spenót gyakran már néhány órával a betakarítás után gyorsfagyasztáson megy keresztül, így a tápanyagok nem roncsolódnak.
Egy csésze fagyasztott spenót több mint négyszer annyi vasat, C-vitamint és kalciumot tartalmaz, mint egy csésze a friss zöldségből
– olvasható a Vince magazin cikkében.
Ez is érdekelhet: 5 könnyű spenótos recept, amit mindenképp próbálj ki te is!
A frissek közül is érdemes azért válogatnunk!
Ha frisset vásárolnánk, nézzük meg, hogy a levelek sötétzöldek, ropogósak és egészségesek-e. Ezen kívül ellenőrizzük még le a minőségmegőrzés dátumát, illetve a származási helyet is. Ezekből megtudhatjuk, mekkora utat tett meg és mióta várt minket a polcon.
Végtelenül egyszerű és finom tészta spenótból
Mindössze spenót és liszt kell ahhoz, hogy zöldségünkből ínycsiklandozó tésztát varázsoljunk. A recept szerint forraljunk kis vizet, pépesítsük össze a két hozzávalót, amíg golyó nem lesz belőle. Ezután sózzuk meg és szaggathatjuk is a tésztaformákat, amik 4-5 perc alatt készre is főnek a felforralt vízben.