fagyasztott spenót
Fotó: Shutterstock

A szervezetünk is megköszöni, ha ebből a zöldségből fagyasztottat veszünk friss helyett

A zöldségek és gyümölcsök esetében természetesen akkor járunk el a legjobban, ha frissen szerezzük be őket, van azonban egy disznóparajféle, amelynek fagyasztott verziója különösen jó hatással lehet a szervezetünkre. Hogy miért? Mert négyszer annyi C-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz, mint a friss.



Bár a spenót rendkívül egészséges parajféle, nem árt tudni, hogy aratását követően szinte azonnal bomlásnak indul benne minden tápányag.

Ezt is olvasd el! Friss kontra fagyasztott – mikor érdemes a mirelit zöldséget vásárolni?

Ráadásul a spenót általában rengeteg utat megtesz, mire megérkezik hozzánk: a termőföldekről először a feldolgozóüzemekbe, majd onnan a boltok polcaira, végül pedig a hűtőszekrényünkbe kerül. Egy ilyen zöldségnél, amit ennyire gyors tápanyagromlás jellemez, ez rengeteg idő.

A spenót folsavtartalma végül annyira lecsökken, hogy a friss verziónál az is jobb, ha a fagyasztottat vesszük.

friss spen\u00f3t

Fotó: Louis Hansel/Unsplash

Ez annak köszönhető, hogy a fagyasztott spenót gyakran már néhány órával a betakarítás után gyorsfagyasztáson megy keresztül, így a tápanyagok nem roncsolódnak.

Egy csésze fagyasztott spenót több mint négyszer annyi vasat, C-vitamint és kalciumot tartalmaz, mint egy csésze a friss zöldségből

olvasható a Vince magazin cikkében.

A frissek közül is érdemes azért válogatnunk!

Ha frisset vásárolnánk, nézzük meg, hogy a levelek sötétzöldek, ropogósak és egészségesek-e. Ezen kívül ellenőrizzük még le a minőségmegőrzés dátumát, illetve a származási helyet is. Ezekből megtudhatjuk, mekkora utat tett meg és mióta várt minket a polcon.

Végtelenül egyszerű és finom tészta spenótból

Mindössze spenót és liszt kell ahhoz, hogy zöldségünkből ínycsiklandozó tésztát varázsoljunk. A recept szerint forraljunk kis vizet, pépesítsük össze a két hozzávalót, amíg golyó nem lesz belőle. Ezután sózzuk meg és szaggathatjuk is a tésztaformákat, amik 4-5 perc alatt készre is főnek a felforralt vízben.

A figyelmetekbe ajánljuk