Egy vitaminbomba, ami a lábunk előtt hever, de alig ismerjük

Egy vitaminbomba, ami a lábunk előtt hever, de alig ismerjük

Az amaránt a disznóparéj nevű gyom nemesített közeli rokona. Leginkább gabonaként ismert, azonban egy látványos növény, melynek levelei zöldségként is fogyaszthatók, és rendkívül egészséges.

Az amaránt egy ősi gabona, amely több ezer éves múltra tekint vissza. A különböző fajtái minden kontinensen megtalálhatók, és különböző körülmények között is jól termeszthetők. Napjainkban egyre népszerűbb gabona, hiszen egészséges és tápláló élelmiszerek alapanyaga – számolt be a Vince.

Ez is érdekelhet: Téli kincsek a magyar konyhából – az 5 legtáplálóbb zöldség

Az amarántoknak számos fajtája létezik szerte a világon mindegyikük különböző ízű és textúrájú, és más-más módokon lehet felhasználni őket. Magyarországon is gyakori gyom, a disznóparéj rokona, mely szintén sokféleképp felhasználható, magján kívül zsenge levelei is fogyaszthatók.

Az amarántoknak fogyasztjuk magját, zsenge leveleit, színes virágzatuk pedig jelentős mennyiségű vízben oldódó festékanyagot tartalmaz, így egzotikus, hatalmas virágzatával dísznövényként is megállja a helyét. A megszáradt virágzatból kiválóan színező, vízben jól oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen előszeretettel használtak ételszínezékként is.

Magjuk is többféleképen használható, azonban a világos magvúak ízletesebbek. Remek összetevője a levesbetéteknek, de használhatjuk hús, hal panírozásához, édességekhez, illetve fogyaszthatjuk köretként, de belekeverhetjük joghurtba, tejbe, vagy akár kefirbe.

Olvasd el ezt is! A filléres magyar zöldség, amit már a legtöbben elfelejtettek

A „lávafolyam amaránt” egy gyönyörű, az Amaranthus tricolor fajhoz tartozó fajta, ami ugyan nem terem sok magot, viszont színpompás levelei ízletesek, elsősorban nyersen, salátákban érdemes fogyasztani.

Zsenge leveleit nyersen, vagy párolva, főve, sütve is fogyaszthatjuk, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a spenótleveleket készítenénk el. Magjait gabonaként lisztnek is feldolgozhatjuk, de a rizshez hasonlóan, vagy kásának elkészítve köretnek is kiváló. Nem utolsó sorban pedig egészséges is, A, B1 és C-vitaminban valamint fehérjében gazdag.


A figyelmetekbe ajánljuk