Minden évszakban fontos a megfelelő mennyiségű zöldség elfogyasztása. Ezek közül is kiemelkedik a tél, ilyenkor kell ugyanis a legellenállóbnak lennie immunrendszerünknek a különböző légúti megbetegedések ellen. Alábbi listánkban mutatunk 5 olyan hazánkban könnyen elérhető és rendkívül egészséges zöldséget, amelyből mindenképp tárazzunk be otthon!
Brokkoli
Fotó: Unsplash/ Louis Hansel
Az egyik legtáplálóbb zöldség, amely olyan jó hatással van a szervezetünkre, hogy rendszeres fogyasztása már-már kötelező. Egyrészt olyan enzimeket aktivál, amelyek kiszúrják és elkülönítik a káros anyagokat a véráramból, másrészt a hormonokat is egyensúlyban tartja.
Ezt is olvasd el! 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha elég gyümölcsöt eszünk
Kel
Fotó: Arnaldo Aldana/Unsplash
A kel ritkán használt zöldség, pedig számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Többek közt káliumot, kalciumot, rezet, A-, B-, C- és K-vitamint is. Kiváló választás vegánok és laktózintoleranciában szenvedők számára is, és azoknak is hasznos, akiknek magas a koleszterinszintjük – írja a Vince.
Kelbimbó
Fotó: Shutterstock
Sütőben elkészítve rendkívül finom tud lenni, amely nem mellesleg kifejezetten egészséges is! Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: C-vitaminban nagyon gazdag, de B-vitamin, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm forrásaként is említésre méltó. Mindezek mellett pedig gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és emésztést serkentő hatással is van a szervezetünkre.
Spenót
Fotó: Unsplash/chiara conti
A spenót a főzeléken túl kiváló tésztákhoz, vagy akár salátákba is. Levelei kiváló tápanyagforrások, rengeteg A-, C- és K-vitaminnal. Vasat is tartalmaz a vérkeringés javításáért, káliumot pedig szívünk egészségéért. Ezeken túl egyik legjobb választás a fogyni vágyóknak is, mivel fogyasztásával a szervezetben olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek teltségérzetet idéznek elő.
Ez is érdekelhet: A filléres magyar zöldség, amit már a legtöbben elfelejtettek
Sárgarépa
Fotó: David Holifield/Unsplash
„Ha sok répát eszel, megtanulsz fütyülni” – tartja a közismert magyar bölcsesség. Ha ez nem is teljesen megalapozott, az már bebizonyított tény, hogy a sárgarépa jót tesz mind a látásunknak, mind a bőrünknek.
Az ezekért felelős béta-karotint a szervezet maga alakítja át A-vitaminná. Mindemellett egyes felmérések szerint, ha hetente legalább 2-4 sárgarépát megeszünk, 17%-kal csökkentjük a vastag- és végbélrák kockázatát is.