Nem minden hüvelyes szerencsés a diéta alatt
Egyes hüvelyes zöldségek segíthetik az anyagcsere fokozását, így hozzájárulhatnak a súlyvesztéshez is. Azonban a szakértők szerint a bennük található galakto-oligoszacharidok emésztési zavarokat és gyomorgyulladást is okozhatnak, a rosttartalmuk miatt pedig puffadást válthatnak ki – olvasható a Haszon Agrár oldalán.
A lencse és a borsó például nagy mennyiségű raffinózt tartalmaznak, ami egy nehezen emészthető összetett cukor. A negatívumok leginkább akkor jelentkezhetnek, ha valaki nagyobb adagot fogyaszt hüvelyesekből, esetleg érzékeny a bennük lévő galakto-oligoszacharidokra.
Ezek a vegyületek növényi cukrokból állnak, és táplálékot nyújtanak a bélrendszer jó baktériumai számára. Mivel részben emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, olyan tüneteket okozhatnak, mint a gázok és a puffadás, különösen, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk, ami miatt nehezebben emésztődnek meg ezek a vegyületek
– idézi Sara Chatfield táplálkozási szakértőt a Magyar Mezőgazdaság.
Ez is érdekelhet: Az 5 legsikeresebb diéta a szakértők szerint
Elmondta azt is, hogy ezeknek a hüvelyeseknek – mint a borsó, a limabab, a lencse, a pinto bab és a vesebab – kifejezetten nagy a keményítő-tartalmuk. Leegyszerűsítve: a felsorolt a zöldségek üres kalóriákat tartalmaznak, és kevés tápértékkel bírnak.
A burgonyát is jobb kerülni
A burgonya is számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, azonban ha valaki túl sokat eszik belőle, az könnyen vezethet hízáshoz.
A magas keményítőtartalmú zöldségek között szerepel a burgonya, amelyeket kerülni kell, ha lapos hasat szeretnénk. (…) A burgonyának különösen magas a glikémiás indexe (GI), mely azt méri, hogy egy élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. (...) Ha ez folyamatosan megugrik, jobban veszélyeztet a gyulladás és a súlygyarapodás, különösen a hasi területen
– mondta Melissa Mitri, dietetikus.
Hozzátette, bár a burgonya az egyik legmagasabb kalória- és keményítőtartalmú zöldség, az édesburgonyának alacsonyabb a kalóriatartalma, és a fogyasztása jobban hozzájárulhat a fogyáshoz.
A diófélék segíthetnek a fogyásban
Egyébként összefüggés lehet a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomáscsökkenés között is egy friss tanulmány szerint, amit szintén a Haszon Agrár mutatott be. A vizsgáltokban résztvevőktől gyűjtött plazma- és székletmintákban a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét. A triptofán a szervezet számos funkcióját befolyásolja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést.
Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin növelésén keresztül, amely a hangulat szabályozásának egyik kulcsfontosságú neurotranszmittere
– nyilatkozta Zhaoping Li, a tanulmány egyik szerzője.
Olvasd el ezt is! Négy rettenetes diéta, amit jobb, ha elkerülsz
A szakember hozzátette, bár a diófélék energiában gazdagok, az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a fogyasztásuk súlygyarapodással járna, alaptalannak tűnnek. Éppen ellenkezőleg: a testsúly és a testzsír csökkenésével is járhat.
Azonban mielőtt bárki diétába kezdene, érdemes szakember véleményét az kikérnie az ügyben.