Négy rettenetes diéta, amit jobb, ha elkerülsz

Négy rettenetes diéta, amit jobb, ha elkerülsz

A fogyókúra nem mindenkinek való, de ha ki akarsz próbálni párat jobb ha tudod, hogy néhány rendkívül kontraprokdutív. Ezért össegyűjtöttünk négy diétát, amit érdemes minél messzebbről elkerülnöd.


Carnivore Diet

Unsplash / José Ignacio Pompé

A Carnivore Diet egy húsevő diéta (némi tojással és zsiradékkal, például sajttal együtt). Van egy népszerű változata is, amely csak a marhahús fogyasztását foglalja magában. Bár az interneten természetesen temérdek sikertörténetet lehet olvasni a húsevő diétázók köréből, jobb ha nem is gondolsz rá. A húsevő diéta nem csak rendkívül magas telített zsírtartalmú, ami a megnövekedett koleszterinszint kockázatának tesz ki az embert, de ezáltal sok olyan ételről is le kell mondania a ditétázónak, amik sokkal, de sokkal egészségesebbek.

 Whole30

Semmi baj nincs azokkal az ételekkel, amelyeket a Whole30 szerint kell fogyasztani, például a friss gyümölcsök és zöldségek. Sőt, a terv támogatói szerint a csomagolt, feldolgozott élelmiszerek helyett a teljes értékű élelmiszerekre való összpontosítás fogyást és más egészségügyi előnyöket is eredményezhet, például nagyobb energiát és jobb alvást. De! A Whole30 terv számos alapvető táplálékot tilt, nemcsak az egészségtelen ételeket, mint a hozzáadott cukor és az alkohol, hanem a hüvelyeseket, a tejtermékeket és a gabonaféléket is.

Keto diéta

Unsplash / Total Shape

A keto diéta viszonylag gyors fogyást eredményez, ami nem feltétlenül a legjobb módszer. Hiszen különféle kutatások is hiányoznak, amelyek bizonyítják, hogy a keto hosszú távon biztonságos és hatékony lenne-e. Amit tudunk, az az, hogy ez a magas zsír-, mérsékelt fehérje- és nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend arról híres, hogy óriási kihívást jelent az embernek, különösen, ha orvosi felügyelet nélkül csinálod. S ha abbahagyod, könnyen visszaszerezheted az összes leadott súlyt, szóval érdemes átgondolni, hogy megéri-e belevágni.

Tisztító diéták

Unsplash / Toa Heftiba

A gyümölcslevek vagy más típusú tisztító diéták (léböjt) nem hatékonyak a hosszú távú fogyás szempontjából. Sokan kipróbálják ezeket az új év elején, de az egészségügyi előnyeik mögött nulla tudományos eredmény áll. Sok orvos szerint nincs szükségünk valamire, ami megtisztítja a testünket, hiszen erre van a májunk és a vesénk. Az ilyen típusú diétákhoz pedig gyakran túlárazott palackozott gyümölcsleveket, drága étrend-kiegészítőket kell beszerezni. Tehát összességében drága, nem hatékony és még egészségtelen is tud lenni.

A figyelmetekbe ajánljuk