kutya tortaval
Fotó: Charles Deluvio / Unsplash

Létezik diéta önsanyargatás nélkül?

Bebizonyosodott: ez a 40 éves diéta a leghasznosabb

A minnesotai egyetem 1958-ban tette közzé azt a tanulmányt, mely szerint a mediterrán országok középkorú lakói egészségesebbek, mint az amerikaiak. A csodatévő étrend felfedezése még váratott pár évtizedet magára, de ma már tudjuk, hogy a mediterrán diétának nincsen párja.Koronavírus ellen is

Nem csak az olaszok élnek egészségesebben, mint mi

Fotó: Daniel Schludi / Unsplash

A mediterrán diéta kifejezés megalkotása 1980-ra datálódik; csökkenti a rák kialakulásának kockázatát és a demencia is kevésbé üti fel a fejét azok között, akik odafigyelnek az étkezésükre. A diéta részeként történő rendszeres olívaolaj-fogyasztás segíti a szívműködést, így ellenállóbbá tesz a koronavírus-fertőzés ellen; tette közzé tanulmányát a Yale Egyetem.

Úgy látszik, hogy minden rosszban van valami jó: a koronavírus alatt az emberek elszoktak a gyorsételektől és egyre többen töltöttek időt napi rendszerességgel a konyhájukban - ennek pedig nagy hatása van az egészségünkre. A mediterrán diéta alapja a sok zöldség, hal és olívaolaj fogyasztása; mindez kiegészítve napi 1-2 pohár borral. Ugyan hajlamosak vagyunk elsősorban az olaszokra vagy a spanyolokra gondolni a mediterrán étrend kialakítása kapcsán, hasonlóan egészséges életmódot folytatnak viszont Japán lakói is.

A dietetikusok egybehangzó véleménye szerint az egészségünk szempontjából lényegtelen, hogy melyik ország étkezési szokásait követjük. Nincs szigorú szabály, inkább egy olyan iránymutatásokon alapul az étrend kialakítása, amelyek több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, babot és diót tartalmaznak.

Önsanyargatás nélkül

Egy kis bűnözés néhanapján teljesen rendben van

Fotó: Louis Hansel @shotsoflouis / Unsplash

Jó hír, hogy a kutatások szerint a fogyasztók majdnem fele gondolja úgy, hogy a mediterrán étrend beiktatása az életükbe teljesen gördülékenyen menne, és ezt a számot még inkább megtámogatja az a tény, hogy az emberek 37 százaléka még ki sem próbálta ezt a típusú étkezést. És hogy mi lehet ennek az oka? A diétában nem tiltott a vörös hús vagy a cukrászipari termékek fogyasztása sem; csupán mértékletességre intenek a dietetikusok. A frissen elkészített könnyű ételekbe pedig lehetetlen nem belehabarodni.

A figyelmetekbe ajánljuk