gyerek tojással
Fotó: Hannah Tasker / Unsplash

Melyik étel a családi ebédek sztárja?

Gyakrabban ebédel együtt a család a koronavírus-járvány miatti karantén alatt - ez derül ki a táplálkozási szokásokat felmérő országos jelentésből.

Együtt ebédel a család

csal\u00e1di s\u00fct\u00e9s

Fotó: James Besser / Unsplash

A Nestlé által készített reprezentatív kutatás a magyar családok étkezési szokásait vizsgálta a karantén ideje alatt. A válaszokból kiderül, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások és a megváltozott életvitel - az otthoni oktatás és a távmunka - jótékony hatással van a családi étkezésekre; a háztartások felében pedig a gyerekek is kiveszik a részüket a konyhai munkából.

Ha közös sütés-főzésről van szó, a palacsinta a kedvenc; a szülők közel fele vonja be a gyerekeket ezen finomság elkészítésébe.

A karantén alatt a válaszadók egyharmada együtt ebédelt a családjával, náluk ez lett a nap fő étkezése. A megkérdezettek negyven százaléka szerint nem történt változás a járvány előtti időhöz képest; ők többségében férfiak, és közel kétharmaduk vidéken lakik.

A gyerekek is segítenek

kisgyerek eperrel

Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash

Tízből öt családnál hetente többször is közreműködnek a gyerekek a sütés-főzésben, bár napi szinten már kevesebben segítenek. Sok háztartásban a gyerekek döntenek a menüről, így közvetetten bár, de ők is hozzájárulnak a család táplálkozási szokásainak alakításához. Nagyon népszerűek a különböző édességek és péksütemények is, ezek elkészítésénél szintén szívesen segédkeznek a kisebbek.

Mindössze a válaszadók közel negyede mondta azt, hogy náluk semmilyen konyhai feladatot nem látnak el a gyerekek. Általánosan viszont az jellemző, hogy a felnőttek bevonják a gyerekeket az ételkészítésbe, legyen szó a recept kiválasztásától kezdve a tojások feltörésén át az alapanyagok előkészítésééig.

Szakácskönyv helyett online receptek

palacsintas\u00fct\u00e9s

Fotó: Elly Fairytale / Pexels

A napi menü kiválasztásánál legtöbbször a közös ízlés a mérvadó. A válaszadók háromnegyede úgy főz, hogy az étel minden családtag ízlésének megfeleljen, és csak ezt követő szempont, hogy egészséges és tápláló étel kerüljön az asztalra. A megkérdezettek kicsit több mint felének fontos, hogy az otthoni alapanyagok felhasználásával készüljön az ebéd. A házhoz rendelt ételek aránya alacsony; csupán a válaszadók 7 százaléka választja ezt a lehetőséget a főzéssel szemben.

A receptválasztáshoz mindenféle segítséget igénybe vesznek a szülők, de a gyerekek kívánsága a megkérdezettek közel 80 százalékánál döntő szempont.

A kutatásból az is kiderül, hogy bár vidéken az ebéd többségében a családi recept szerint készül, összességében már elsősorban az interneten vadászunk ötletek és receptek után.


A figyelmetekbe ajánljuk