A szomorú igazság a rizibiziről

Egy újabb gyerekkori álom tört most össze.


Ki ne ismerné a mindenki gyerekkorát végigkísérő köretet, a rizibizit? Generációk étkezéseit kísérte – és mai napig kíséri – végig, az általános iskolától kezdve a vasárnapi családi ebédekig. A menzákon szökőévente egyszer kerülhetett más a rántott hús mellé, és családanyák milliót menthette már meg, ha gyorsan kellett valamit az asztalra rakni.

Rizs és pár szem borsó, a tökéletes recept. Általában túl száraz, borsót pedig csak nyomokban tartalmaz, de a miénk – vagy legalábbis gondolhatnánk.

A köretek királya

Street Kitchen

A rizibizi ugyanis eredetileg Olaszországban készült étel, és közel sem valami mellé fogyasztják. Tény, hogy a magyar konyha úgy honosította köretként, hogy már-már saját receptnek tekinthető, a rizsen és a borsón kívül azonban semmi nem egyezik az olaszok változatával.

A mediterrán országban egyfajta előételként, sűrű rizottóféleségként fogyasztják, rengeteg zöldséggel. Nem lehet teljesen a rizottóhoz hasonlítani, szimplán egy egyszerű egytálétel, akár egy sűrű leves.

Az olaszul risi e bisi (rizs és borsó) egyik jellegzetessége, hogy házi, piacon vásárolt friss, zsenge borsóból készül, amit Olaszországban termesztenek.

Ahogy a neve is elárulja, az eredeti recept nem tartalmaz mást csak rizst és borsót, de a húskedvelők nyugodtan rakhatnak bele kockára vágott szalonnát is, illetve hagymával és petrezselyemmel is kiegészíthetik. Elrontani nem fogja.

Az eredeti rizibizi szalonnával

Simply Recipes/Elise Bauer

Az interneten rengeteg recept megtalálható az eredeti, olasz rizibiziről, de nem valószínű, hogy felvenné a versenyt a sajátosan értelmezett magyar társával.

A figyelmetekbe ajánljuk