Viszlát sült krumpli!

Zöldbab-paprikás

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldbab
  • 1 közepes hagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 zöld paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 dl tejföl
  • petrezselyem

Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, majd körülbelül 2-3 centis darabokra aprítjuk. A megpucolt és finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajban, majd a tűzről lehúzzuk és rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a hámozott paradicsomot és néhány percig pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a babot és megsózzuk, majd fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk, végül pedig rövid lére sütjük. Végül adjuk hozzá petrezselymet és kész is. Tálaláskor tegyünk rá tejfölt.

Zöldborsós-szalonnás burgonya

Hozzávalók:

  • 400 g zöldborsó
  • 350 g burgonya
  • 1 közepes hagyma
  • 50 g szalonna
  • 20 g vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • őrölt kakukkfű
  • petrezselyem
Elkészítése: A burgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra aprítjuk és sós vízben fél puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy másik edényben sós vízben megpároljuk a borsót is. Eközben felvágjuk a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát. A szalonnát elkezdjük üvegesre sütni, majd hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd később a hagymát és a fokhagymát is. Fedő alatt, lassú tűzön megfonnyasztjuk és hozzákeverjük a burgonyát. A burgonyás szalonnát még fedő alatt 15 percig pároljuk. Végül az alaposan leszűrt borsót is rátesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Legvégül a kakukkfüvet adjuk hozzá, ebből is annyit, amennyit jónak látunk és 10 percig főzzük tovább. Ha kész, szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet.

Arancini ( olasz különlegesség)

Hozzávalók:
  • 1 bögre rizs
  • 1 ek olaj
  • liszt
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 20 dkg gorgonzola ( de trappista is lehet)
Elkészítése: Egy edénybe olajat öntünk, majd a rizst enyhén megpirítjuk rajta, megsózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben párolni kezdjük. Levesszük a tűzről, és 10 percig lefedve pihenni hagyjuk. Ezután a megfőtt rizst egy tálba szedjük, és langyosra hűtjük. 3 edényben kitesszük a panírozás kellékeit: a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. A rizsből kiszedünk egy kisebb darabot, majd a közepébe nyomunk egy kis sajtot és golyóvá gyúrjuk, végül pedig bepanírozzuk a szokásos módon. Nem túl forró olajban kisütjük.


( 99 Körítés és 33 Főzelék)


A figyelmetekbe ajánljuk