Viszlát sült krumpli!
Zöldbab-paprikás
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 1 közepes hagyma
- 2 ek olaj
- 1 kk pirospaprika
- 1 zöld paprika
- 1 paradicsom
- 1 dl tejföl
- petrezselyem
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, majd körülbelül 2-3 centis darabokra aprítjuk. A megpucolt és finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajban, majd a tűzről lehúzzuk és rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a felkarikázott paprikát, a hámozott paradicsomot és néhány percig pároljuk. Ezt követően hozzáadjuk a babot és megsózzuk, majd fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk, végül pedig rövid lére sütjük. Végül adjuk hozzá petrezselymet és kész is. Tálaláskor tegyünk rá tejfölt.
Zöldborsós-szalonnás burgonya
Hozzávalók:
- 400 g zöldborsó
- 350 g burgonya
- 1 közepes hagyma
- 50 g szalonna
- 20 g vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- őrölt kakukkfű
- petrezselyem
Elkészítése: A burgonyát megpucoljuk, majd apró kockákra aprítjuk és sós vízben fél puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy másik edényben sós vízben megpároljuk a borsót is. Eközben felvágjuk a hagymát, a fokhagymát és a szalonnát. A szalonnát elkezdjük üvegesre sütni, majd hozzáadjuk az olajat és a vajat, majd később a hagymát és a fokhagymát is. Fedő alatt, lassú tűzön megfonnyasztjuk és hozzákeverjük a burgonyát. A burgonyás szalonnát még fedő alatt 15 percig pároljuk. Végül az alaposan leszűrt borsót is rátesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Legvégül a kakukkfüvet adjuk hozzá, ebből is annyit, amennyit jónak látunk és 10 percig főzzük tovább. Ha kész, szórjuk rá az apróra vágott petrezselymet.
Arancini ( olasz különlegesség)
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 1 ek olaj
- só
- liszt
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- 20 dkg gorgonzola ( de trappista is lehet)
Elkészítése: Egy edénybe olajat öntünk, majd a rizst enyhén megpirítjuk rajta, megsózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben párolni kezdjük. Levesszük a tűzről, és 10 percig lefedve pihenni hagyjuk. Ezután a megfőtt rizst egy tálba szedjük, és langyosra hűtjük. 3 edényben kitesszük a panírozás kellékeit: a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát. A rizsből kiszedünk egy kisebb darabot, majd a közepébe nyomunk egy kis sajtot és golyóvá gyúrjuk, végül pedig bepanírozzuk a szokásos módon. Nem túl forró olajban kisütjük.