A friss eper illata és íze kétségkívül az egyik legbiztosabb jele annak, hogy megérkezett a nyár. Bár a májusi hideg kissé késleltette a szezon indulását, már most több helyszínen megkezdődött a „Szedd magad” eperidény. A Budapest környéki ültetvények szinte mind megnyitottak és várják azokat, akik maguk szeretnék kézzel szüretelni a friss gyümölcsöt.
A fóliasátras eperfajták már április végén elérhetők voltak, de a klasszikus szabadföldi eper jellemzően csak május közepétől válik igazán szedhetővé.
Ez is érdekelhet! Tele van melatoninnal ez a gyümölcs, így természetes altatóként hathat
A szezon általában 3–4 hétig tart, az eper pedig folyamatosan érik – ezért érdemes figyelemmel követni a helyi gazdaságok oldalait a friss hírekért.
A „Szedd magad” földeken való részvétel néhány alapszabály betartását is megköveteli. Az epret például kocsánnyal együtt kell szedni, hogy tovább maradjon friss, és a legtöbb helyen előzetesen le kell méretni a hozott kosarakat. Kóstolni általában szabad, de csak mértékkel; a gyümölcs szétdobálása pedig mindenhol tilos.
Budakalászon a Lupa-szigetnél található Erdbeerland földeken, Szentendrén a Kalászi úton, Solymáron a Kövesbérci úton és Pilisvörösváron a Csobánkai úton már elérhető az eper.
Az ár egységesen 1060 Ft/kg. Helyszínen vásárolható szedőláda vagy vödör 500 Ft/db áron, és kizárólag készpénzes fizetés lehetséges.
A földek minden nap 08:00–19:00 között tartanak nyitva.
Ezt is olvasd el! Tudtad, hogy itthon is megterem a világ egyik legritkább gyümölcse?
Indulás előtt érdemes előre tájékozódni, hogy éppen melyik föld látogatható, különösen akkor, ha nagyobb mennyiséget szeretnél szedni.
A telefonvonal gyakran túlterhelt, ezért inkább a Facebook-oldalt vagy a honlapot javasolt figyelni.