Eper kosárban

A "Szedd magad" földek Budapest környékén reggeltől estig várják a látogatókat

Megnyíltak a Budapest környéki „Szedd magad" eperföldek – mutatjuk az árakat

A friss eper illata és íze kétségkívül az egyik legbiztosabb jele annak, hogy megérkezett a nyár. Bár a májusi hideg kissé késleltette a szezon indulását, már most több helyszínen megkezdődött a „Szedd magad” eperidény. A Budapest környéki ültetvények szinte mind megnyitottak és várják azokat, akik maguk szeretnék kézzel szüretelni a friss gyümölcsöt.

A fóliasátras eperfajták már április végén elérhetők voltak, de a klasszikus szabadföldi eper jellemzően csak május közepétől válik igazán szedhetővé.

A szezon általában 3–4 hétig tart, az eper pedig folyamatosan érik – ezért érdemes figyelemmel követni a helyi gazdaságok oldalait a friss hírekért.

A „Szedd magad” földeken való részvétel néhány alapszabály betartását is megköveteli. Az epret például kocsánnyal együtt kell szedni, hogy tovább maradjon friss, és a legtöbb helyen előzetesen le kell méretni a hozott kosarakat. Kóstolni általában szabad, de csak mértékkel; a gyümölcs szétdobálása pedig mindenhol tilos.

Budakalászon a Lupa-szigetnél található Erdbeerland földeken, Szentendrén a Kalászi úton, Solymáron a Kövesbérci úton és Pilisvörösváron a Csobánkai úton már elérhető az eper.

Az ár egységesen 1060 Ft/kg. Helyszínen vásárolható szedőláda vagy vödör 500 Ft/db áron, és kizárólag készpénzes fizetés lehetséges.

A földek minden nap 08:00–19:00 között tartanak nyitva.

Indulás előtt érdemes előre tájékozódni, hogy éppen melyik föld látogatható, különösen akkor, ha nagyobb mennyiséget szeretnél szedni.

A telefonvonal gyakran túlterhelt, ezért inkább a Facebook-oldalt vagy a honlapot javasolt figyelni.

(Forrás: Startlap)

A figyelmetekbe ajánljuk