pitanga gyümölcs
Fotó: Shutterstock

Tudtad, hogy itthon is megterem a világ egyik legritkább gyümölcse?

A Vince gasztronómiai magazin nemrég számolt be arról, hogy jó tűrőképessége miatt Magyarországon is eléldegél a különleges gyümölcs, ami édeskés zamatának köszönhetően nemcsak nyersen, hanem feldolgozva is finom, ráadásul hihetetlenül egészséges. Mutatjuk, mit érdemes tudni a dél-amerikai növényről.


A pitanga, más néven surinam cseresznye eredetileg Dél-Amerikában, azon belül Suriname-ban, Guyanában, Uruguayban és Brazíliában őshonos, és sokan a világ egyik legritkább gyümölcseként tartják számon. Valójában egy olyan trópusi növény termése, ami ideális körülmények között akár kisebb fává is nőhet. Maga a növény elég igénytelen, ezért nem kell túl sokat gondoznunk. Szereti a meleg időjárást, így tavasztól őszig érdemes napfényes helyen, a kertben tartani. Az örökzöldek közé tartozik, virágzási ideje alatt fényes és illatos hajtásokat növeszt.

Az egyedülálló bordázatának köszönhetően leginkább egy apró tökre emlékeztet, mérete pedig alig éri el a 4 centiméteres átmerőt. Érett formájában élénk piros, sötétbarnás árnyalatot ölt. Lédús, zamatos, ám a benne található magok rendkívül keserűek, így ha nyersen fogyasztjuk, még az első harapás előtt távolítsuk el azokat.

A fogyasztása nagyon egészséges, rengeteg C- és A-vitamint tartalmaz, mindemellett antioxidánsokban gazdag. Dél-Amerikában a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt elsősorban gyomorbántalmak esetén alkalmazzák. Mindemellett gombaölő hatású, de a benne található karotinoidoknak (természetes pigmentek) köszönhetően segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának megelőzésében is.

Így dolgozzuk fel a konyhában

pitanga

Fotó: Shutterstock

Az édes ízvilág mellett pikánsabb, savanykásabb aromával rendelkezik – ez a már említett magoknak köszönhető. Készíthetünk belőle süteményeket, például piskótát, de népszerű a pitanga puding is. Cukorral megszórva zselét vagy lekvárt is főzhetünk belőle. Érdekesség, hogy egyes kultúrákban elsősorban savanyúságként fogyasztják, ugyanis ecettel gazdagítva különleges, enyhén édeskés aromát ad.

Ha kedvet kaptunk a gyümölcshöz, nem kell messzire mennünk a beszerzéséhez, ugyanis a legtöbb hazai kertészetben megtaláljuk a magokat vagy akár magát a növénykezdeményt is. Amire érdemes figyelni, hogy hűvösebb időben a téli kertben, a melegebb évszakokban pedig a kertbe ültetve érdemes gondozni.

A figyelmetekbe ajánljuk