A töltött tojás – világszerte ördögtojás, hazánkban pedig kaszinótojás – nélkülözhetetlen fogás minden húsvéti asztalról. Számos ínycsiklandozó változata létezik; most egy egyszerűen összedobható, húsmentes verziót mutatunk be.
A töltött tojás legkorábbi ismert receptje az alabamai Montgomeryből származik – még 1877-ből. A fogás az 1920-as években már az egész Egyesült Államokban közkedvelt ételnek számított, hazánkban pedig az ezt követő évtizedekben vált népszerűvé.
Összetevők
- 8 db tojás;
- 3 evőkanál majonéz;
- 3 szár apróra vágott zeller;
- 4 db újhagyma;
- 1 csokor frissen vágott petrezselyemzöld;
- 2 evőkanál savanyított uborkalé;
- 2 evőkanál sárga mustár;
- 1-2 g csípős szósz (pl. Tabasco);
- pár csipetnyi só;
- frissen őrölt fekete bors.
Ezt is olvasd el! Könnyen elkészíthető fogás húsvétra: sonkás pite recept
Elkészítése
Első lépésként forraljunk fel egy kis fazék sós vizet, és tegyük bele a tojásokat egy merőkanál segítségével, majd főzzük őket 10 percig.
Ezt követően csöpögtessük le a tojásokat, és tegyük át őket egy tál jeges vízbe; hagyjuk állni, amíg eléggé lehűlnek ahhoz, hogy könnyedén meg tudjuk hámozni őket.
Fotó: Shutterstock
Közben keverjük össze a majonézt, a zellert, az uborkalevet, az újhagymát, a mustárt, a petrezselymet és a csípős szószt egy közepes méretű tálban, majd fűszerezzük sóval és borssal.
Ez is érdekelhet! Édes tészta citrommal és szerecsendióval - mindenki imádni fogja az olaszok húsvéti kalácsát
Ezután vágjuk félbe a tojásokat hosszában. Kanalazzuk a sárgáját a majonézes keverékbe, a fehérjét pedig tegyük egy tányérra. Óvatosan pépesítsük a sárgáját az öntetbe, és szórjuk meg ezt is sóval és borssal. Töltsük meg a tojásokat a keverékkel.
Végezetül szórjunk a tojások tetejére borsot és még több petrezselymet, majd tálaljuk csípős mártással.
Forrás: Bon Appetit