Hamarosan itt a húsvét, ez a recept pedig egyszerű, gyorsan elkészíthető és tökéletes választás lehet az ünnepi asztalra vagy akár egy kellemes piknikre is.
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj, kockákra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 3 evőkanál hideg víz
- 200 g füstölt sonka, kockákra vágva
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista vagy cheddar)
- 3 nagy tojás
- 150 ml tejszín
- 1/2 teáskanál szerecsendió
- só és bors ízlés szerint
- friss petrezselyem vagy snidling apróra vágva
Elkészítése:
Először készítsük el a tésztát. Ehhez a lisztet és a sót tegyük egy tálba, majd morzsoljuk bele a hideg vajat. Dolgozzuk össze a vajat a liszttel ujjaink segítségével, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a 3 evőkanál hideg vizet, és gyorsan gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá még néhány kanál vizet, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ne gyúrjuk túl, csak épp annyira, hogy összeálljon.
Formázzunk a tésztából egy gombócot, és tekerjük folpackba, majd pihenjen a hűtőben legalább 30 percig. Amíg a tészta pihen, készítsük elő a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a 3 tojást a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és adjuk hozzá a szerecsendiót. Ezután következhet a kockára vágott sonka és a reszelt sajt, majd keverjük össze alaposan, hogy minden összetevő jól elvegyüljön.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk elő egy közepes méretű piteformát vagy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
Miután a tészta pihent a hűtőben, lisztezett felületen nyújtsuk ki úgy, hogy kissé nagyobb legyen, mint a piteforma. Óvatosan helyezzük át a tésztát a piteformába.
Öntsük a sonkás tölteléket a tésztába, majd egyenletesen oszlassuk el. Süssük a pitét előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül, és a töltelék megszilárdul. Amikor elkészült szórjuk meg friss apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.