kesudió
Shutterstock

A tökéletes alternatíva: vegán kesudiókrém recept, ha tejmentesen étkezünk

A kesudiókrém kiválóan helyettesíti a nehezebb tejszínt, ami jó alternatíva, ha tejmentesen étkeznénk, és mivel csak kesudióból és vízből készül még vegánnak is számít.

A kesudiókrém sűrű és tartós tejmentes helyettesítője a tejszínnek. Enyhe íze és krémes állaga édes vagy sós jellemvonásokat is hordozhat, ez az ízlésünktől függ. Az Eatingwell most egy sós változatot mutatott be, amelyet szárított vagy friss fűszernövényekkel is érdemes kiegészíteni, hogy aztán valamilyen tészta vagy leves tökéletes kiegészítője legyen. Ha pedig egy kis édesítőszerrel és egy kis fűszerrel is megbolondítjuk, a kávénkat és a teánkat is feldobhatjuk vele

A kesudiókrémben a nyers kesudió helyettesíthető pörkölt kesudióval. Fontos azonban megjegyezni, hogy a pörkölt változat diósabb ízt ad a kesudiókrémnek. Az enyhe, semleges íz érdekében használjunk inkább nyers kesudiót. A pörkölt verzió hozzáadott sót és olajat is tartalmazhat, ami befolyásolja a receptnek az ízét és tápértékét is.

Shutterstock

Elöljáróban: kesudiót áztassuk be, hogy kellően megpuhuljon, amitől tökéletes állagú krémet kaphatunk. Ehhez áztassuk a kesudiót legalább 30 percig, de ha ráérünk, akkor akár 8 órát is.

A legjobb, hogy a kesudiókrém mindössze két összetevőből készül: nyers kesudióból és vízből. A nyers kesudiót beáztatjuk, majd vízzel simára és krémesre keverjük. A krémet ráadásul édes vagy sós ételekhez egyaránt használhatjuk.

Összetevők

  • 1 csésze nyers egész kesudió
  • 2 csésze forró víz
  • 1 csésze hideg víz

Elkészítése 

  1. Keverjük össze a kesudiót 2 csésze forró vízzel egy nagy tálban. Adjunk hozzá még forró vizet, ha nem lepte el teljese, majd áztassuk legalább 30 percig, maximum 8 óráig.
  2. Öntsük át a kesudiót egy finom szemű szűrőn; öntsük ki a folyadékot.
  3. A kesudiót dolgozzuk össze 1 csésze hideg vízzel egy turmixgépben, amíg a keverék teljesen sima nem lesz és sűrűsödni nem kezd – kb. 1 percig.


A figyelmetekbe ajánljuk