digitális nomád laptop
Európa első digitális nomád falujának alapítója Brazíliába viszi a koncepcióját, amit a kontinens első teljes körű nomád közössége is lesz.

A falu november 1-jén nyílik meg a Rio Grande do Norte államban található Pipában, és a tervek szerint legalább 2023. április 30-ig fog működni.

Az alapító Goncalo Hall, aki a NomadX nevű digitális nomád közösséget is indította. A falu „megnyitásához" a helyi turisztikai hivatallal, valamint a brazil kormánnyal kellett partnerséget kötni, akik minden engedélyt meg is adtak.

A cél egyrészt az, hogy a távmunkásokat Pipa városába vonzzák, másrészt, hogy a helyi gazdaságot fellendítsék az online vállalkozók, akik a tervek szerint a területet munkaközpontként használják majd a vállalkozásuk fejlesztéséhez.

Hall már Portugáliában is alapított egy hasonló digitális nomád falut; a brazíliai helyszín létrehozása a következő lépés a vállalkozásában. A vállalkozó szerint a Madeirán alapított falu már bizonyította, hogy gazdaságilag megéri, ezért a brazil kormány könnyen engedélyt adott neki. Számításai szerint évente akár 36 millió dollárt is pumpálhat falu a helyi gazdaságba, Pipa-t pedig az elhelyezkedése miatt választotta, mivel mindössze másfél órányira van a Natal nemzetközi repülőterétől.

A madeirai faluhoz hasonlóan a mostaniban is lesznek kollégiumi stílusú szálláshelyek, ahol a digitális nomádok privát szobákat bérelhetnek, de a többi lakóval közös helyiségeket, például konyhát és társalgót osztanak meg. Egy coworking helyiséget is biztosítanak majd, valamint kapcsolatépítési lehetőségeket, ahol találkozhatnak és együtt szórakozhatnak más nomádokkal.


A figyelmetekbe ajánljuk