anyuka és lányai együtt főznek
Fotó: Shutterstock

A közös főzés nemcsak jó móka, de egészséges is egy kutatás szerint

Amikor a tápláló étkezési szokásokról gondolkodunk, a hangsúlyt leggyakrabban arra helyezzük, hogy mit eszünk, nem pedig arra, hogy hogyan és kivel. Pedig a kirakós játéknak ez a része is hihetetlenül fontos az általános egészségünk szempontjából.


A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a felnőttek, akik olyan étkezési mintát tartottak fenn, amely a saját etnikumukhoz tartozók által hagyományosan fogyasztott ételeket tartalmazott, tápanyagdúsabb étrendet követtek, mint azok, akik más étrendi terveket követtek. De ami még a tányéron lévő ételeknél is fontosabb, az a közös ételek elkészítése és megosztása − elmondjuk, miért.

Ez is érdekelhet: 10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

1. Változatosabban táplálkozunk

Ha egy gyereknek azt mondjuk, hogy egyen zöldséget, általában kevésbé hatékony, mint az, ha velük együtt főzünk: így hamarabb megeszi a „nemszeretem" ételeket is, amelyek elkészítésében segített. Részvételükkel az étkezés részének érzik magukat, és ez növelheti a hajlandóságukat az új ételek kipróbálására. Az Utah Állami Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy ez a viselkedés felnőttkorban is folytatódik, és hajlandóbbá tesz minket új ételek kipróbálására, pusztán azáltal, hogy jelen vagyunk a konyhában, és együtt főzünk.

2. Folytatjuk a családi hagyományokat

A konyha az a hely, ahol történeteket mesélünk és recepteket osztunk meg egymással, de ahhoz ott kell lennünk, és figyelni, hogy a másik mit csinál. Mi is így tudjuk majd továbbadni a receptet a következő generációnak, és folytatni a család egyedülálló ételeinek hagyományát.

Ha tovább olvasnál: Ecet: régen szégyenfolt volt, ma már megkerülhetetlen alapanyag

csal\u00e1d egy asztaln\u00e1l eszik \u00e9s nevet

Fotó: Shutterstock

3. Javítjuk a kommunikációt a szeretteinkkel

A gyermekünkkel, testvérünkkel, barátunkkal vagy partnerünkkel való főzés jó alkalom a beszélgetésre. A közös főzés során időt szakítunk a zsúfolt napból arra, hogy szándékosan és koncentráltan foglalkozzunk azzal, amit csinálunk, és azzal, akivel megosztjuk a konyhai teret. Ha a konyhában időt szánunk a nyílt párbeszédre, a családtagok könnyebben megnyílhatnak érzelmeikről vagy sürgető problémáikról is. Ráadásul a másiktól ellesett főzési készségek fejlesztése segíthet abban, hogy táplálóbb és változatosabb ételek kerüljenek az asztalra.

​Hogyan kezdj neki?

1. Oszd meg a kedvenc recepted!

Hívd meg a családtagjaidat vagy barátaidat a konyhába, és hagyd, hogy végignézzék a recept elkészítését. Ha van olyan lépés, amiben tudnak segíteni, kérd meg őket rá.

2. Tervezd meg előre!

Minden héten határozz meg egy időpontot, amikor a családdal közösen készítetek el egy ételt! Próbáljatok meg ragaszkodni egy adott naphoz, és minden héten találjatok új, izgalmas recepteket, amiket megfőzhettek. Emellett bátorítsd a család különböző tagjait, hogy vállalják a vezetést.


3. Korlátozd a technológiát!

Főzés közben nyugodtan rápillanthatsz egy receptre a telefonodon, de mellőzd a tévéműsorokat, filmeket, vagy a közösségi média görgetését. Nem is higiénikus főzés közben a telefonodat vagy a tabletedet fogdosni, de el is vonja a figyelmedet azoktól az emberektől, akikkel megosztod a teret. Ugyanez vonatkozik az asztalnál ülésre is: bátoríts mindenkit arra, hogy tegye le a telefonját, beszélgessen, és legyen jelen.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk