egy pár közösen, vidáman főz a konyhában
Fotó: Unsplash

​10 egyszerű konyhai trükk, amit mindenkinek ismerni kell

Sokunknak megvannak a saját, akár generációról generációra hagyományozódó, jól bevált konyhai trükkjei, melyekre esküszünk. De jó szakács holtig tanul, avagy miért ne bővíthetnénk ezt a tudást egy profi segítségével?


Tori Hazelett séf tanácsaiból szemezgetve összegyűjtöttünk 10 olyan módszert, amivel akár kezdő főzőként is feldobhatjuk az otthoni ételkészítési szokásainkat. Kiderül, miért érdemes feltölteni a fagyasztót parmezánhéjjal és sült fokhagymával, melyik a tojáshámozás legjobb módja, és hogy készítsünk házi vinaigrettere-et.

1. Próbáld ki a száraz pácolást!

Ha kipróbálod a száraz pácolást, nem lesz visszaút. Hazelett minden 5 kiló húsra egy evőkanál kóser sót használ, bedörzsöli vele az összes zugot és rést, majd hagyja pár napig a hűtőben pihenni, hogy a hús szaftos és zamatos legyen. Ugyanez működik az egész csirkénél is, de a kisebb húsokat nem szabad 24 óránál tovább szárazon pácolni. A csont és bőr nélküli csirkemellek ízének és állagának javítására nedves pácot is használhatsz, adj minden csésze vízhez 1 evőkanálnyi sót és áztasd benne a csirkét legalább 30 percig.

Ez is érdekelhet: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat csökkenthetünk a kiadásainkon

2. Vásárolj digitális hőmérőt, hogy elkerüld a találgatással járó stresszt!

Ezek a zseniális eszközök nem csak a húsoknál használhatóak. A húshőmérő a kulcsa az omlós halnak, a puha házi kenyérnek, és a bársonyos creme brulée-nek. Ha még egyszerűbbé akarod tenni az életet, vásárolj Bluetooth-os változatot, hogy akár el is tudj távolodni az ételtől, miközben nyomon követed a főzés folyamatát.

3. Készíts finom salátaöntetet!

Tárolj a hűtődben egy alap vinaigrette-et, és a lehetőségek tárháza végtelen. Hazelett vörösborecetet, olívaolajat, reszelt fokhagymát, apróra vágott mogyoróhagymát, teljes kiőrlésű mustárt és mézet használ, amit összeráz majd egy befőttesüvegben tárol. A vinaigrette-et extra mézzel vagy juharsziruppal édesítheted, friss fűszernövényekkel egészítheted ki, illetve majonézzel vagy crème fraîche-sel fokozhatod a dekadenciát. Alkalmazd az egy rész sav és három rész zsír arányt, és kísérletezz addig a kiegészítőkkel, amíg meg nem találod a saját tökéletes keveréked.

4. A rétestészta a barátod.

Gyorsan össze kell ütnöd valami vonzó előételt vagy népszerű desszertet? Fordulj a rétestésztából készült kis kosárkákhoz, amelyekben sós és édes falatok is készíthetők. Tegyél ízesített tejszínhabos krémsajtot beléjük, szórj rájuk friss fűszernövényeket, és máris kész az elegáns, de könnyen kivitelezhető előétel. Vagy olvassz fel csokoládéforgácsot forró tejszínben, adj hozzá egy csöpp vaníliát, keverd simára, öntsd a pohárkákba. A desszert tetejét díszítheted bogyós gyümölcsökkel, tejszínhabbal, pekándióval és egy kis karamellel − a vendégeid arca ragyogni fog a hálától.

egy fiatal n\u0151 z\u00f6lds\u00e9get tesz a faz\u00e9kba a konyh\u00e1ban

Fotó: Unsplash

5. A pörkölt fokhagyma megdobja az umami faktort.

A sütés a fokhagymát édes, pikáns fűszerré alakíthatja, amely tökéletesen alkalmas kenyérre kenve, salátaöntetekben vagy egy egyszerű béchamelbe keverve. A fejeket egyenként süsd meg, vágd le a tetejüket, locsold meg őket olívaolajjal, sózd és borsozd, majd süsd 40 percig 350 fokos sütőben. Ha sok fejet sütnél egyszerre tepsiben, szorosan fedd le őket fóliával. Miután kihűlt, tedd egy légmentesen záródó edénybe, és tartsd őket a hűtőben akár két hétig is. De szilikon jégkockaformákban is tárolhatod, szilárdra fagyasztva.

Ha tovább olvasnál: 5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene

6. A legízletesebb szószok egy parmezánhéjnyira vannak.

Érdemes a fagyasztószekrényben mindig tartani egy zacskó parmezánhéjat, jól jöhet az ízletes mártásokhoz és levesekhez. Nem lesz tőle valami sajtos ízű − csupán ízfokozó hatású. Dobj parmezánhéjat szinte bármibe, ami a tűzhelyen rotyog, és észre fogod venni a javulást.

7. Keményre főtt tojás meghámozása belerondítás nélkül?

A keményre főtt tojás bármikor kényelmes nassolnivaló, de ahhoz a héját el kell távolítani, és jöhet a bosszankodás, ah belerondítunk a belsejébe is. Íme a hámozható, keményre főtt tojás titka: a nyers tojásokat óvatosan engedd a főzővízbe, tartsd 12 percig forrásban, majd tedd át őket egy nagy tál jeges vízbe fél órára! Ne csodálkozz, hogy szinte kiugranak majd a héjukból.

8. A kövérséget tisztelni kell, nem pedig félni.

Nehéz olyan köretet elképzelni − például rizs, tészta, kuszkusz, quinoa vagy kenyér − amelynek ne tenne jót a vaj. Dobj össze egy gyors fűszervajat a húsfélékhez is: kiváló a kéksajt vagy torma a steakhez, a citrusfélék héja és a gyógynövények a csirkéhez vagy a tenger gyümölcseihez. A pörkölt fokhagymával és őrölt feketeborssal készült vajkeverék szinte bármire mehet.

9. Ha félsz a vajtól, használj tejszínt.

Ha olyan az ételed íze, mintha valami hiányozna belőle, az valószínűleg a só vagy a zsiradék lesz. Egy adag tejszínnel a mártást tökéletessé varázsolhatjuk, de egy egyszerű levest is különlegessé tehetünk. A tejszín segít az éles ízek lágyításában, vagy megnyugtathat egy kicsit túl fűszeres ételt. Egy evőkanálnyi tejszín körülbelül 51 kalóriát és 5 gramm zsírt tartalmaz, összehasonlításképp egy evőkanál vaj nagyjából 100 kalória és 11 gramm zsír.

Forrás: Insider

A figyelmetekbe ajánljuk