főzés, egy férfi fakánnal kevergeti az ételt

5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene

Ha főzésről van szó, valószínűleg észre sem vetted, hogy olykor te is elköveted ezeket a hibákat.

Túltöltöd a serpenyőt és túl sokat kevered az ételt

Néha a főzéshez egy kis türelemre van szükség. Lehet, hogy gyorsabb, ha a serpenyőt zsúfolásig megtöltjük a hozzávalókkal, de ez valójában lelassíthatja a főzést. A túlságosan telepakolt edény az ételek gőzölését eredményezi, és nem adja meg a kívánt roppanós eredményt.

Ugyanez vonatkozik a húsfőzésre is. Ha túl sok húst teszünk a serpenyőbe, a serpenyő hőmérséklete túl gyorsan csökken, ami ragadást és megannyi más problémát okozhat. A legjobb megoldás, ha adagokban főzünk. A plusz idő, amit beleteszel, sokkal jobbá teszi az ételt.

Egy másik módja annak, hogy az étel megfelelő állagú legyen, ha elkerüljük a túlzott keverést. Csábító, hogy folyamatosan keverjük a főztünket, hogy megakadályozzuk az odaégést, de a túl sok kevergetés nem jó megoldás. Ugyanis megakadályozza a barnulást és az ízfokozást. Csak akkor kell fokozattan, ha a recept kifejezetten ezt írja elő.

Ez is érdekelhet: A százmilliós konyharobot, ami 5000 recept közül választ, és még el is mosogat

A tésztánál is hasonló a helyzet

Amikor tésztát készítesz sütéshez (vagy bármihez, amiben nagy mennyiségű lisztre van szükség), azt akarod, hogy minden jól össze legyen dolgozva. De a túl sok keverés ebben az esetben sem jó. A keverés mechanikus hatása miatt a lisztben glutén képződik, ami a sütőipari termékeket keménnyé teszi.

Legyünk türelmesek a hússal!

Éhes vagy, és bele akarsz vágni abba a steakbe, amit épp most húztál le a grillről. Érdemes várni. Hagyd pihenni a húst, mielőtt felszeleteled. A pihentetéssel szaftosabb lesz az eredmény. Ha túl hamar vágod fel, az összes lé kifolyik a vágódeszkára, és nem kerül a húsba. A kisebb húsdarabokat rövidebb ideig pihentesse (mondjuk 5-10 percig), a nagyobb sülteket pedig hosszabb ideig (például egy egész pulyka esetében akár 20 percig is).

A vízzel öblités se a legjobb! Ehelyett inkább papírtörlővel tapogasd le a húst, hogy eltávolítsd a nem kívánt maradványokat.

Reaktív edényekben savas ételek tárolása

Ha valamilyen savas anyagot főzöl vagy tárolsz reaktív edényekben, például alumíniumban vagy öntöttvasban, akkor az kikezdheti a fémet, és az ételek színe és/vagy íze megváltozhat. Használj nem reaktív serpenyőt (rozsdamentes acél, zománcbevonatú vagy üveg), ha savas ételekkel, például citromlével vagy paradicsommal főzöl!

Ez is érdekelhet: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat csökkenthetünk a kiadásainkon

Nem elég meleg főzőfelület

Amikor éhesek vagyunk, a sütő előmelegítése olykor felesleges lépésnek tűnhet, pedig szükséges. A nem megfelelően előmelegített sütőben való sütés megzavarja a sütési időt, az étel egyenetlenül készülhet el, esetleg meg is éghet. Ugyanez a helyzet a grillsütővel is. Ha nem megfelelően felmelegített grillrácsra helyezzük az ételt, az ragadást és végül égést okozhat.


A figyelmetekbe ajánljuk