Konyhai hulladékokból készített ingyenes receptkönyvet az IKEA
Az svéd vállalat egyre több fenntarthatósággal kapcsolatos terméket dob a piacra.

Egy egészen egyedi termékkel lepték meg a vásárlókat: egy online szakácskönyv, amit észak-amerikai séfek segítségével alkottak meg. Ez még önmagában nem is lenne annyira különleges, de a könyvben szereplő recepteket úgy állították össze, hogy azokban kifejezetten a konyhákban keletkező, hulladéknak gondolt alapanyagok szerepelnek.

Az IKEA ezzel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sok szemétnek gondolt termék tökéletes hozzávalója lehet a későbbi főzés, sütéshez.

Ilyen például a banánhéj is, ami például a bacon elkészítésénél is felhasználható vagy a füstölt csirke kukoricahéjjal, esetleg palacsinta zöldségdarabkákból. Kereken ötven recept közül választhatunk: az előételektől egészen a főételekig, és a reggelitől a vacsoráig mindent találhatunk benne.

Emellett tanácsokat is kapunk, hogy mit kezdjünk azokkal a zöld hulladékokkal, amiket már nem tudunk a konyhában felhasználni. Ebben olyan okosságok szerepelnek, mint uborkából rovarriasztót varázsolni vagy tojáshéjból vízkőoldót csinálni.

A 111 oldalas Scrapsbook nevű receptkönyv ingyenesen letölthető.


A figyelmetekbe ajánljuk