tűz
Fotó: Chris Rhoads / Unsplash

Földbe ásott kemencében sül tökéletesre a vacsorád

Mindössze az alábbi nyolc egyszerű lépést kell követned és egy egészen új sütési élményben lesz részed akár a saját kertedben, akár egy kiránduláson. Húsokkal, zöldségekkel egyaránt jól működik ez a rusztikus eljárás.


1. Áss egy gödröt! Elég nagyra csináld, hogy kellő mennyiségű ételt tudjál beletenni. Legyen legalább minden irányba fél méteres!

2. Rakd ki kövekkel! Lehetőleg a kövek között ne hagyj rést, mintha egy puzzle-t raknál össze, vagy egy szabadtéri kemencét építenél. A tűz hőjét a kövek elraktározzák és így jobban tud puhulni/párolódni az étel. A lapos, szögletes köveket könnyebb rakni, mint a gömbölydedeket.

3. Tégy fát a gödörbe és gyújtsd meg! Szabályos máglyát kell raknod hasábokból. Mindig tegyél rá újra, ne hagyd elaludni legalább egy órán keresztül, hogy a kövek kellőképpen fel tudjanak melegedni.

4. Csomagold be a befűszerezett / pácolt finomságokat, mialatt a tűz ég! Ne felejtsd, gyakorlatilag földbe ásod az ételedet, így figyelj arra, hogy jól bebugyolálj minden falatot! Hawaii-on az így készített ételeket banánlevélbe, Mexikóban agave-levélbe csomagolják. Nálunk a torma- vagy a cukkinilevél szintén megfelel e célra, míg a kukoricát a saját levelével is eláshatod. Ha egyik sincs kéznél, megteszi a sütőpapír vagy az alufólia is.

5. Rakd meg a sütőt! Ha leégett a tűz, lapátoljuk ki belőle a parazsat és az elszenesedett fahasábokat, és takarjuk be levéllel vagy gallyakkal a tűzforró köveket. A levelek miatt gőz fog termelődni, ami segíti a párolódást. Ehhez a művelethez nem mérgező, jó illatú leveleket válassz, például bükköt.

6. Tedd be a becsomagolt ételeket és temesd be a gödröt! Végy egy régi törülközőt vagy tiszta rongyot, nedvesítsd be és terítsd rá a gallyakra, így könnyebb lesz majd kiásnod a kész elemózsiát. (Nem tragédia, ha ezt a lépést kihagyod, akkor viszont tényleg jól csomagold be az ételeket!) Lapátolj vissza a kiásott földből annyit, hogy mindent betemessen. Akár a tetejére teheted a még forró hasábdarabokat, hogy felülről is biztosított legyen a meleg.

7. Várj! Az alacsony hőmérsékleten való lassú sütés türelemjáték, de hidd el, a végeredmény megéri!

8. Ásd ki az ételt! A lerakott nyersanyagtól függően 3-6 óra múlva kezdhetsz ásni. Használj kesztyűt, mert minden nagyon forró lesz. Jó étvágyat!

A VinCE magazin augusztusi számában a hazai grill-szcéna nagyágyúi adnak tuti grillezési tippeket!

A figyelmetekbe ajánljuk