grillezett húsok, mellettük zöldségek egy kerti partin
Fotó: Shutterstock

6 hiba grillezéskor, amit könnyen elkerülhetünk a séfek szerint

Itt a grillszezon, ennek apropóján séfek osztották meg velünk, melyek azok a gyakori grillezési hibák, melyeket érdemes elkerülnünk, ha szeretnénk, hogy mindenki elégedett legyen a készülő hússal.


1. Használd a grillsütőt köretek készítéséhez is!

A grillezés nem csak a húsokra korlátozódik: zöldségeket és köreteket is nyugodtan dobjuk a grillre, hogy azok finom, füstös ízt kapjanak.

Például kiválóan lehet édesburgonyát és chilit sütni a parázs fölött, fóliába csomagolva, vagy rozsdamentes burgonyát a parázs alá temetve, és minden zöldséget meg lehet grillezni, amit blansíroznánk vagy sütnénk.

Ez is érdekelhet: Tippek a tökéletes grillezési és BBQ-élményhez

​2. Fűszerezd be a húst órákkal azelőtt, hogy a grillre tennéd!

A csirkehús megfelelő fűszerezéséhez a séfek a só, fehér és fekete bors, paprika, koriander és többféle chili keverékét ajánlják. Ha halat grillezünk, próbáljuk meg a kedvenc friss fűszernövényeinkből, fokhagymából, chiliből és szójaolajból álló pasztában pácolni, mielőtt grilleznénk.

A steak esetében a legfontosabb, hogy hosszú ideig pácoljuk, függetlenül attól, hogy milyen fűszerkeveréket használunk. Néhány órával a sütés előtt bőségesen fűszerezzük és sózzuk meg a steaket, majd hagyjuk állni a hűtőben. A korai fűszerezés a húsból a nedvesség egy részét is kivonja, ami a sütéskor még jobb barnulást eredményez.

​3. Fontold meg az éttermi minőségű eszközök használatát!

A tökéletes grillezéshez mindig a megfelelő főzőeszközök megléte a kulcs. Ezek közé tartozik a hosszú nyelű fogó, egy nagy teherbírású spatula és egy drót nélküli grillkefe. Az ilyen típusú eszközök jobban bírják a strapát, és általában nem is annyira drágák.

Ha tovább olvasnál: 5 tipp a nyári grillezéshez, amikre mindenképp figyelj!

4. Keress kiváló minőségű húsdarabokat, amelyek világos színűek!

grillezett csirkemell h\u00fasok

Fotó: Shutterstock

A grillezés legfontosabb része, hogy a lehető legjobb minőségű húsokat és tenger gyümölcseit szerezzük be. Így nem kell túl sok fűszert használni, ha szeretnénk, hogy a fehérje természetes íze érvényesüljön. Vásárláskor érdemes figyelni a húsok színére és a rajta lévő zsír mennyiségére.

A több zsírt tartalmazó és világosabb színű darabok általában több ízt kapnak grillezéskor. Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen húsdarabot vásárolunk, mivel eltérő sütési időt igényelnek.

​5. A steaket a sütés után hagyd pihenni!

A tökéletes steak elkészítésének legnehezebb része a várakozás, hogy belevághass. Ám miután levetted a steaket a grillről, fontos, hogy hagyd pihenni jó 10 percig, mielőtt belevágsz. Ez a várakozási idő lehetővé teszi, hogy a hús teljesen megsüljön, és segít stabilizálni a húsban lévő ízletes szaftokat.

​6. Próbálj meg nem belevágni a steakbe, hogy ellenőrizd, kész van-e!

Van egy másik módja is annak, hogy lásd, ízlésed szerint sült-e meg a steak. Felvágáskor ugyanis a húsban lévő ízletes szaftok kiszivároghatnak. A grillezett húsok érettségének ellenőrzésére használhatunk hőmérőt vagy tapintásos tesztet.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk