Fűszerezzük a steaket grillezés előtt? Ha igen, mikor a legjobb az időzítés? A vélemények megoszlanak, de egy dolog biztos: a tökéletes steak kívülről ropogós, belülr pedig puha és szaftos. Ennek eléréséhez a steak sózása lehet a titkos fegyver. Így mikor érdemes ízesíteni?
3 ideális alkalom a steak megsózásához:
- 40 perccel a grillezés előtt
- közvetlenül a grillezés előtt
- grillezés után
Olvasd el ezt is! Grill vagy barbecue? A legjobb fűszer a faszén füstje!
Miért nem érdemes máskor?
Ha megsózod a steaked a sütés előtt körülbelül 10 perccel, akkor a hús magába szívja a sót, a só pedig az ozmózis során csak elkezdi kiszívni a húsból a levet, de nincs ideje újra termelni. Ezáltal a hús veszít nedvességtartalmából, és nehezebben elérhető a tökéletesen ropogós kéreg.
A steak sózásakor legalább 40 percig tart, amíg az összes húslé kiürül, majd a hús újra felszívódik. Nem javasolt továbábá a grillezés közbeni sózás, mert a fűszernövények és a só, amit hozzáadunk, leeshetnek és a grillre ragadhatnak.
Legalább 40 perccel a grillezés előtt
A só feloldódik a sós lében, amely lebontja az izomrostokat, és felszívódik a húsban. Az ozmózis miatt a húslé távozik a húsból, és összekeveredik a páccal és a sóval, mielőtt újra felszívódna. Ezáltal a hús íze intenzívvé válik. Akkor is szaftos marhahússzeletet készíthetünk, ha a steaket csak közvetlenül a sütés előtt sózzuk meg, de ha egy kicsit több ízre vágyunk, akkor érdemes ezt a praktikát kipróbálni.
Közvetlenül a grillezés előtt
Fűszerezzük bőséges sóval a steaket közvetlenül azelőtt, hogy a grillre tennénk. A só a hús felszínén marad anélkül, hogy feloldódna, a húslé pedig az izomrostokban marad, így a steak szaftos marad. Ha a steaket azonnal, nagyon magas hőmérsékleten sütjük, a húson egyenletesen eloszló és ropogós barna kérget kaphatunk.
3. Grillezés után
Ha igazán jó minőségű a hús, talán nincs is szükség sok fűszerezésre ahhoz, hogy élvezhessük az ízeket. Ezért megsüthethjük a steaket anélkül, hogy előtte egyáltalán megsóznánk.