süt krumpli
Shutterstock

A 8 legrosszabb élelmiszer, amit kerüljünk, vagy a vérnyomásunk bánja

A magas vérnyomást gyakran „néma gyilkosnak" is nevezik, hiszen általában nincsenek tünetei, sok éven át észre sem lehet venni, később pedig komoly egészségügyi probléma lehet belőle. Még mindig nem teljesen világos, hogy mi okozza a magas vérnyomást, de az már egyértelmű, hogy bizonyos ételek hozzájárulnak a magasabb vérnyomáshoz. Pontosabban a magas nátriumtartalmú élelmiszerek, hiszen a nátrium megtartja a vizet a szervezetben, és a többlet víz nyomást gyakorol az erekre, ami a vérnyomás emelkedését okozza.

A szakértői javaslatok szerint átlagban naponta legfeljebb 2300 mg nátrium érdemes fogyasztani, ami 1 teáskanál sónak felel meg. Az American Heart Association azonban ennél szigorúbb irányelveket ír elő: szerintük legfeljebb napi 1500 mg nátrium fogyasztható egészségkárosodás nélkül. Ezeket az értékeket azonban a legtöbben nem tartják, és nem is figyelnek rá, pedig érdemes lenne. Az EatingWell összeszedte a vérnyomásra legkárosabb élelmiszereket, amiket érdemes elkerülni, ha hajlamosak vagyunk a magas vérnyomásra, vagy már amúgy is magas.

Pizza

pizza

Unsplash/Ivan Torres

Két szelet sajtos pizza több mint 1200 mg nátriumot tartalmazhat, ami a napi ajánlott maximális érték közel fele. Ha a pizzát feldolgozott húsokkal, például pepperónival vagy kolbásszal töltjük meg, akkor közel egy napi nátriummennyiséget fogyasztunk egyetlen étkezéssel.

Ez is érdekelhet: Magas vérnyomással küzdesz? Élelmiszerek, amik segíthetnek a harcban

Vörös hús, feldolgozott húsok és felvágottak

Egy szelet v\u00f6r\u00f6sh\u00fas egy t\u00e1ny\u00e9ron. Sven Brandsma/Unsplash

Ha már a feldolgozott húsoknál tartunk: a nátrium és a telített zsírok miatt a vérnyomás és a szív egészsége szempontjából is a legrosszabb élelmiszerek közé tartoznak. A vörös és feldolgozott húsok miatt az USA-ban a hamburgerek és a különböző szendvicsek vezetik a nátriumbeviteli listát. Ezeknek a termékeknek a nátriumtartalma eltérő lehet, de itt van néhány átlagérték:

  • 2 kolbászszelet: 698 mg nátrium;
  • 4 szelet szalonna: 660 mg nátrium;
  • ½ csésze pepperóniszelet: 1,090 mg nátrium;
  • 3 szelet pulykaszalámi : 783 mg nátrium.

Csomagolt gabonakeverékek

A kinoa, a barna rizs és az árpa ugyan szívbarát gabonafélék, amelyek tele vannak rosttal és fehérjével – de nem akkor, ha sós fűszerekkel keverve, zacskóban vásároljuk őket.

Vásárlás közben érdemes megfordítani a zacskókat, és ellenőrizni a tápértékjelölésen a nátriumot. Bármi, ami a napi érték 20%-a vagy több, magas nátriumtartalmúnak számít. Amikor csak tehetjük, válasszunk olyan termékeket, amelyekben a nátrium értéke a napi átlag 20%-a alatt marad. A legjobb megoldás, ha sima teljes kiőrlésű gabonaféléket vásárolunk, és saját magunk fűszerezzük.

Gyorséttermi ételek

Unsplash/Brett Jordan

Nem titok, hogy a hagyományos gyorsétteremláncok előszeretettel sózzák meg a hamburgereket, krumplikat vagy éppen a csirkeszárnyakat.

De a látszólag egészségesnek tűnő gyorséttermek is nátriummal terhelt ételeket szolgálhatna fel. Bármikor, amikor az otthonunkon kívül készített ételeket eszünk, biztosak lehetünk benne, hogy több sót fogyasztunk, mintha saját magunk készítettük volna a ételt.

A sót az étteremláncok azért vetik be, hogy az ételek ízletesebbek legyenek, de ez azzal is együtt,jár hogy jóval magasabb nátriumtartalomhoz juttatjuk a szervezetünket. Mivel sok gyorsétterem online is listázza a tápértékeket, érdemes ellenőrizni az étlapot, mielőtt elmegyünk valahová, hogy a legalacsonyabb nátriumtartalmú opciót fogyasszuk.

Olvasd el ezt is: Azt gondolod, jó a vérnyomásod? Valószínűleg tévedsz!

Sült ételek

s\u00fclt \u00e9telek

Shutterstock

A sült ételek is káros hatással vannak a vérnyomásra. Általában tele vannak telített zsírokkal, és gyakran nátriumban gazdagok. Válasszunk inkább főtt ételeket, vagy próbáljuk ki a légsütőt, hogy csökkentsük az erekre és a szívre nehezedő nyomást.

Fagyasztott ételek

fagyasztott \u00e9telek

Shutterstock

A fagyasztott étele – még az „egészségesnek" hirdetettek is – kiváltó okai lehetnek a magas vérnyomásnak. Érdemes ellenőrizni a tápértékeket, hogy a nátrium napi értéke 20%-nál kevesebb legyen az ételben. A húst és sajtot tartalmazó élelmiszerek nátriumtartalma magasabb.

Ha fel akarjuk tölteni a fagyasztónkat, vásároljunk fagyasztott gyümölcsöket és zöldségeket, amelyeknek alacsony a nátriumtartalma, valamint más, egy összetevőből álló fagyasztott ételeket.

Sós rágcsálnivalók

Unsplash/Jeff Siepman

Chips, pattogatott kukorica és a társai: ha egészséges vérnyomást akartunk, válasszunk sótlan vagy csökkentett nátriumtartalmú változatokat.

Savanyúságok, különösen az uborka

Unsplash/SuckerPunch Gourmet

Bár két uborkaszál körülbelül csak 6 kalóriát tartalmaz, és nincs benne zsír se, jellemzően több mint 700 mg nátriumot tartalmaz. Ez az ajánlott napi nátriumhatár 30%-a, és ebben még nincs is benne a magas nátriumtartalmú szendvics, amelyet mellé fogyasztunk. Az egészséges vérnyomás érdekében érdemes mértékkel fogyasztani az uborkát is.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk