nyers cékla

4 indok, amiért érdemes céklát fogyasztanod

Amellett, hogy egy kis színt visz a tányérra, a cékla rendkívül tápláló, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel. Ráadásul finom és könnyen beilleszthető az étrendünkbe is! Íme, a cékla négy egészségügyi előnye, amelyeket tudományos kutatások is alátámasztanak.

Segíthet kordában tartani a vérnyomást

A cékla képes csökkenteni a vérnyomást, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Sőt, egyes tanulmányok szerint a céklalé jelentősen csökkentheti mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. Azonban hatásosabb a szisztolés vérnyomás esetében, amely a szív összehúzódásakor fellépő nyomás.

Ezek a vérnyomáscsökkentő hatások valószínűleg a gyökérzöldségben lévő magas nitrátkoncentrációnak köszönhetőek. A szervezetben az étkezési nitrátok nitrogén-oxiddá alakulnak át, amely molekula tágítja az ereket, ez pedig a vérnyomás szintjének csökkenését okozza.

A cékla nagyszerű folsavforrás is. Bár a kutatások vegyes eredményeket hoztak, több tanulmány is arra utal, hogy a folsavbevitel növelése jelentősen csökkentheti a vérnyomás szintjét.

Ez is érdekelhet: 5+1 egészséges zöldség, amit minden héten enned kellene

 Javíthatja a sportteljesítményt

Számos tanulmány szerint az étrendi nitrátok, például a céklában találhatóak, fokozhatják a sportteljesítményt. A nitrátok a fizikai teljesítményt a mitokondriumok hatékonyságának javításával befolyásolják, amelyek a sejtek energiatermeléséért felelősek.

Egy áttekintés szerint a céklalé fokozhatja az állóképességet azáltal, hogy növeli a kimerülésig eltelt időt, fokozza a kardiorespiratorikus teljesítményt, és javítja a sportolók hatékonyságát.

Javíthatja az emésztés 

A cékla remek rostforrás. A rostok megkerülik az emésztést, és a vastagbélbe jutnak, ahol táplálják a barátságos bélbaktériumokat. Így pedig megelőzhetjük székrekedést, a gyulladásos bélbetegségeket(IBS) és a divertikulitiszt.

Ez is érdekelhet: Könnyed céklás fetakrém, ami mártogatósnak is tökéletes

Támogathatja az agy egészségét

A mentális és kognitív funkciók a kor előrehaladtával természetes módon csökkennek, ami növelheti a neurodegeneratív betegségek, például a demencia kockázatát. A céklában található nitrátok azonban javíthatják az agyműködést azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását, és ezáltal növelik az agy vérellátását. Különösen az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodásért, például a döntéshozatalért és a munkamemóriáért felel.

A figyelmetekbe ajánljuk